Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου συνέλαβαν την Τετάρτη έναν ισλαμιστή πρώην υποψήφιο για την προεδρία, με την κατηγορία ότι είχε επαφές με την απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετέδωσε το πρακτορείο MENA.

Το MENA ανέφερε ότι οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη του Άμπντελ Μομέιμ Αμπόλ Φότουχ και αρκετών στελεχών του κόμματός του «Ισχυρή Αίγυπτος», μία ημέρα αφού επέστρεψε στη χώρα από το Λονδίνο, όπου είχε δώσει συνεντεύξεις στις οποίες επέκρινε τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στελέχη του κόμματος αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα, όπως δήλωσε ένα εξ αυτών. Όμως ο Αμπόλ Φότουχ παραμένει υπό κράτηση και η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

Ο Σίσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Αιγύπτου, στις προεδρικές εκλογές της 26ης-28ης Μαρτίου. Πρώτη φορά εξελέγη το 2014, έναν χρόνο μετά την ανατροπή από τον στρατό του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Αίγυπτο δεν θα είναι δίκαιες, μετά την παραίτηση αρκετών υποψηφίων, οι οποίοι κατήγγειλαν εκφοβισμούς αλλά και τη σύλληψη του βασικού αντιπάλου του Σίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα οι Αρχές συνέλαβαν τον Χίσαμ Τζενένα, τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, ο οποίος είχε βοηθήσει στη διεξαγωγή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι Άναν. Ο ίδιος ο Άναν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε ζητήσει να διεξαχθούν στην Αίγυπτο ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, όμως δεν σχολίασε τις ανησυχίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Φότουχ, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς υποψήφιους στις πρώτες εκλογές μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, ήταν μεταξύ των πρώτων προσωπικοτήτων που κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης