Τρεις άνδρες των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εκκαθαριστικής επιχείρησης εναντίον τζιχαντιστών στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα του Σινά, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες 12 ημέρες, γνωστοποίησε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του στρατού.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο αιγυπτιακός στρατός παραδέχθηκε ότι υπέστη απώλειες από την έναρξη της εκστρατείας του, την 9η Φεβρουαρίου, για την «εκκαθάριση» του Σινά, του Δέλτα του Νείλου και της δυτικής ερήμου, μιας περιοχής που γειτονεύει με τη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας υπαξιωματικός και δύο κληρωτοί σκοτώθηκαν (…) κατά τη διάρκεια μιας μάχης και εκκαθάρισης εστιών των τρομοκρατών», ανέφερε ο Τάμερ ελ Ριφάι, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, σε δελτίο Τύπου που διένειμε. Δύο αξιωματικοί κι ένας κληρωτός τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Βάσει μιας καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που παίρνει υπόψη της όλες τις ανακοινώσεις του στρατού για την επιχείρηση, περίπου εξήντα «τακφιριστικά στοιχεία» (σ.σ. σουνίτες εξτρεμιστές) έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.500 «εγκληματικά και ύποπτα στοιχεία», πρόσωπα που φέρονται να ανήκουν στις τάξεις των τζιχαντιστών ή να τους υποστήριζαν, έχουν συλληφθεί από την έναρξη της επιχείρησης.

Πολλοί πάντως από αυτούς απελευθερώθηκαν αφού κρίθηκε ότι είναι αθώοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταφύγια, αυτοκίνητα και όπλα έχουν καταστραφεί ή κατασχεθεί στην επιχείρηση.

Μετά την ανατροπή από τον στρατό το 2013 του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι αιγυπτιακές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και τον αιγυπτιακό βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), στη χερσόνησο του Σινά. Εκατοντάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί, καθώς και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις τζιχαντιστών.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έδωσε διαταγή στο επιτελείο και στο υπουργείο Εσωτερικών να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές μέσα σε τρεις μήνες και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Σινά.

Ο Σίσι έδωσε την διαταγή αυτή μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση εναντίον τεμένους στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για αυτή την επίθεση, την πλέον πολυαίμακτη στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Ο Σίσι, ο πρώην επιτελάρχης που ανέτρεψε τον Μόρσι, διεκδικεί την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, πρακτικά χωρίς αντίπαλο. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι εκλογές αυτές δεν θα είναι ούτε «ελεύθερες» ούτε «δίκαιες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης