Μία επέτειο ιδιαίτερη σημαντική για όσους ανέρχονται στον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης, εόρτασε σήμερα με σεμνό και συγκινητικό τρόπο ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄.

Ήταν 17 Ιουνίου του 1990, όταν ο τότε αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Χορευτάκης χειροτονείτο επίσκοπος Κυρήνης από τον άνθρωπο που τον ανέδειξε πνευματικά και εκκλησιαστικά, τον αείμνηστο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ήταν σήμερα, στον ίδιο ακριβώς χώρο, στην εκκλησία του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της Αλεξάνδρειας, όπου ο σημερινός Πατριάρχης λειτουργούσε, κρατώντας τη ράβδο που τού χάρισε τότε, πριν από 28 ολόκληρα χρόνια, ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος, «ακούγοντας» και πάλι τη φωνή του: «Ανέβα, Θεόδωρε, στο δεσποτικό για να ευλογήσεις τον κόσμο…», όπως περιέγραφε ο σημερινός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, μιλώντας από το ίδιο το δεσποτικό που και πριν από 28 ακριβώς χρόνια ευλόγησε την ελληνική παροικία ως Δεσπότης πλέον, όπως την ευλογούσε και σήμερα ως Πατριάρχης.

Και αντικρίζοντας τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε– πολύ συγκινημένος – και στην προσφορά ενός άλλου μεγάλου προέδρου της κοινότητας, του αείμνηστου Παναγιώτη Σούλου, ο οποίος εκείνη την ημέρα τού είχε προσφέρει μέσα από το περίσσευμα της καρδιάς του τη μικρή δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μετροπόλ», με αφορμή το γεγονός της χειροτονίας, σε εκείνους τους δύσκολους οικονομικά καιρούς για τον σημερινό Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Και ευλογώντας το εκκλησίασμα από την Ωραία Πύλη του Αγίου Σάββα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δε λησμόνησε να αναφέρει και όλους τους αρχιερείς αλλά και τους λαϊκούς που ήταν τότε στο πλευρό του. Αλλά και μία μεγάλη Κρητική μάνα, τη δική του μάνα, την αείμνηστη Κλεοπάτρα Χορευτάκη, που δεν είχε καταφέρει να παραβρεθεί τότε στις χαρές του γιου της, αλλά είχε δώσει τις ευχές της από μακριά, από το Ηράκλειο της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλευρό του Πατριάρχη Θεόδωρου βρέθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Δανιήλ Μπιάζης και όλος ο ιερός κλήρος της πατριαρχικής αυτής, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίλα Θλιβίτου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου, η διευθύντρια της Πρατσικείου Αγγελική Τσιαδήμη και πολύς κόσμος που ήρθε στην ακολουθία για να συγχαρεί και να ευχηθεί τον 28 χρόνια συμπληρώσαντα το βαθμό του επισκόπου, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης