Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Σε οδυνηρές διαπιστώσεις, για το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου, στους τομείς του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, προέβη η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI), κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της για το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση της η Επιτροπή υπογραμμίζει την ενίσχυση που γνώρισαν τα εθνικολαϊκίστικα κόμματα στην Ευρώπη το 2016 εξαιτίας της διόγκωσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

«Ο φόβος και η αβεβαιότητα», επηρέασαν μεγάλες ομάδες των ευρωπαϊκών πληθυσμών, που άρχισαν να αντιδρούν ξενοφοβικά και ρατσιστικά, κατά των μεταναστών και των μειονοτήτων, υποστηρίζει η ΕCRI τονίζοντας πως «οι ρατσιστικές προσβολές και η ξενοφοβική ομιλία του μίσους έχουν φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και έχουν εισέλθει σε πολλές περιπτώσεις στην πολιτική».

Δυστυχώς, «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη περίοδο και τα πράγματα δεν βελτιώνονται», συμπέρανε ο πρόεδρος της ECRI Christian Åhlund, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί αν οι 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άκρως ανησυχητική χαρακτήρισε την άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη και ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, που κάλεσε εναγωνίως όλους τους πολιτικούς πολιτικούς «να κάνουν ό, τι μπορούν για να σταματήσουν αυτήν την επικίνδυνη τάση και να εργαστούν για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς».

Περισσότερο συγκεκριμένος για το τι πρέπει να γίνει, εμφανίσθηκε ο Πρόεδρος της ECRI, Christian Åhlund, που υπογράμμισε ότι «Δεν αρκεί να ποινικοποιήσουμε την ρητορική του μίσους και να την παρακολουθήσουμε. Πρέπει να το αντιδράσουμε ενεργά. Οι εσωτερικοί κώδικες δεοντολογίας για τα ΜΜΕ και τους βουλευτές πρέπει να προβλέπουν κυρώσεις για τη χρήση τους. Πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές ελίτ, καλλιτέχνες και αθλητικές προσωπικότητες πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στην αντεπίθεση».

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις «φόβισαν» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που προχώρησαν στη λήψη μέτρων ενάντια στις μέχρι τώρα γνωστές αξίες της Ευρώπης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ECRI, αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν στους συνοριακούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν, στην κήρυξη των χωρών τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην έξαρση των εθνοτικών και φυλετικών αντιδράσεων, από την πλευρά των πληθυσμών.

Την ίδια ώρα, καταλήγει ή έκθεση, οι εθνικές νομοθεσίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από πολλά κράτη. Οι εθνικοί εξειδικευμένοι φορείς συχνά στερούνται πόρων, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ρατσισμού. Μόνο 20 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο αριθ. 12 σχετικά με τη γενική απαγόρευση των διακρίσεων.

Η Ευρώπη αλλάζει αλλά προς το χειρότερο, είναι το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης