Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία για 72 ώρες αρχής γενομένης από το πρωί της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης όπως ανέφεραν οι δύο άνδρες η εκεχειρία αυτή θα μπορεί να παραταθεί, ενώ διευκρινίσαν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική των ΗΠΑ για τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, τον οποίο χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» και αδικαιολόγητο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των θυμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης