Έκλεισαν οι κάλπες στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία.

Η ψηφοφορία σ’ αυτή τη χώρα των 81 εκατομμυρίων κατοίκων ολοκληρώθηκε επισήμως στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις 188.000 κάλπες έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών. Προτεραιότητα θα δοθεί στα ψηφοδέλτια για την προεδρία.

Λίγο πριν τις 19:00 εκτιμάται πως θα υπάρχουν τα πρώτα αξιόπιστα ποσοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο 9% περίπου των καλπών για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 52,56%.

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες δικαίωμα ψήφου είχαν σχεδόν 60 εκατ. εκλογείς, θεωρούνται ως μια μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν θα εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο και αν το AKP θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: H Τουρκία ψηφίζει

Τουρκία-εκλογές: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρες εκλογικής νοθείας

Τουρκία-εκλογές: Ο Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στις 13:30

Το πρώτο δείγμα νοθείας στις τουρκικές εκλογές

Τουρκία: Σύλληψη έξι ατόμων που πρόσβαλαν τον Ερντογάν σε κοινωνικά δίκτυα

Τουρκία: Κρατούνται δέκα ξένοι παρατηρητές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης