Oι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚΙΛ) πρέπει να αφήσουν ελεύθερους τους περίπου 135 Κούρδους μαθητές που απήγαγαν στη Συρία πριν από ένα μήνα, κατά την έκκληση που απηύθυνε σήμερα σε έκθεσή της η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η οργάνωση, που αρχικά ήταν γνωστή με το όνομα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) είχε απαγάγει 153 μαθητές την 29η Μαΐου, περιλαμβανομένων 10 κοριτσιών, που επέστρεφαν από το Χαλέπι (βόρεια) όπου είχαν δώσει προαγωγικές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά επέστρεφαν με λεωφορείο στο Άιν αλ Άραμπ, στην επαρχία του Χαλεπίου, όταν τους σταμάτησαν στο Μένμπετζ, μια πόλη ο έλεγχος της οποίας έχει περιέλθει στο Ισλαμικό Κράτος.

Από τότε η εξτρεμιστική οργάνωση απελευθέρωσε περίπου 15 μαθητές, περιλαμβανομένων των δύο κοριτσιών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πέντε από τους μαθητές απέδρασαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δύο από τα παιδιά που διέφυγαν αφηγήθηκαν ότι τα μέλη του ΙΚΙΛ ανάγκαζαν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία της σαρία (του ισλαμικού νόμου) και της ιδεολογίας των τζιχαντιστών. Ένα από τα παιδιά αποκάλυψε ότι το ΙΚΙΛ χτυπούσε τα παιδιά που «συμπεριφέρονταν άσχημα», ανέφερε η HRW, οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Πολλά παιδιά τηλεφωνούν τακτικά στους γονείς τους, άλλοι όμως επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία επαφή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Υπάρχουν φόβοι ότι το ΙΚ εκπαιδεύει τα παιδιά για να πολεμήσουν.

«Το να παίρνεις ομήρους, να τους χρησιμοποιείς, να τους στρατολογείς και να κατατάσσεις παιδιά στις τάξεις του στρατού σε μια ένοπλη σύγκρουση, συνιστούν εγκλήματα πολέμου» υπενθυμίζει το HRW στην έκθεσή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης