Την άμεση αναστολή των εχθροπραξιών στην Υεμένη ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, απευθύνοντας για πρώτη φορά μια τέτοια έκκληση μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων από μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο Μπαν Κι-μουν επεσήμανε ότι η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής αντιμετώπιζε πολύ σοβαρή κρίση ήδη πριν ξεσπάσουν οι πιο πρόσφατες εχθροπραξίες, με το επίπεδο της διατροφικής ανασφάλειας να είναι υψηλότερο κι από εκείνο που καταγράφεται στις πιο φτωχές περιοχές της Αφρικής. «Οι νέες συγκρούσεις απλώς επιδείνωσαν τα προϋπάρχοντα προβλήματα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι ο λόγος που καλώ να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από όλες τις πλευρές» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο National Press Club στην Ουάσινγκτον. «Οι Σαουδάραβες με διαβεβαίωσαν ότι καταλαβαίνουν πως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία. Καλώ όλα τα μέρη στην Υεμένη να συμμετάσχουν (σε αυτή) με καλή πίστη» συμπλήρωσε.

«Η διπλωματική διαδικασία με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο παρατεταμένος πόλεμος που έχει τρομακτικές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε ακόμη ο Μπαν Κι-μουν στην ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε από τη ραδιοφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου, το δίκτυο C-SPAN.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του απερχόμενου ειδικού συμβούλου του για την Υεμένη, του Τζαμάλ Μπενομάρ, να παραιτηθεί από τη θέση, που αποδόθηκε στην απόγνωσή του για τη μέχρι τώρα αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στις οποίες μεσολαβούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης