Οι Νορβηγοί καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, μια ακόμη ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στην κεντροδεξιά συμμαχία υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση της οποίας ηγείται το Εργατικό Κόμμα.

Ενώ οι Συντηρητικοί της Σόλμπεργκ εξαγγέλλουν περικοπές φόρων σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης εάν κερδίσουν νέα κυβερνητική θητεία, ο επικεφαλής των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε αντιθέτως μιλά για αυξήσεις φόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν καλύτερα οι δημόσιες υπηρεσίες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει τη νορβηγική πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς είτε η Σόλμπεργκ είτε ο Γκαρ Στέρε πιθανότατα θα χρειαστούν τη συνεργασία ενός ή περισσότερων από τα μικρότερα κόμματα, τα οποία ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί στην εξόρυξή του από τον βυθό της Αρκτικής, στα ανοικτά των βόρειων νορβηγικών ακτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα έξιτ πολ και οι προβλέψεις με βάση δείγμα των ψήφων αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα περί τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και οι περισσότερες ψήφοι θα έχουν καταμετρηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, αλλά σε περίπτωση που η κούρσα κριθεί στο νήμα η αναμονή μπορεί να διαρκέσει ως το βράδυ της Τρίτης.

Το σασπένς αυξάνει ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι έδρες βάσει του αναλογικού συστήματος εκπροσώπησης στη Νορβηγία, το οποίο δίνει ώθηση στα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 4% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Πέντε κόμματα, δύο που κατατάσσονται στην αριστερά, δύο δεξιά και οι Πράσινοι, βρίσκονται όλα πάνω ή κοντά σε αυτό το όριο, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό μπορεί να γείρει την πλάστιγγα από τη μια ή από την άλλη πλευρά», σχολίασε η καθηγήτρια Τούριλ Όλμπεργκ του νορβηγικού πανεπιστημίου επιστήμης και τεχνολογίας.

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας χρονιάς οι Εργατικοί και οι σύμμαχοί τους διατηρούσαν ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και φέρονταν να οδεύουν σε μια καθαρή νίκη, όμως τα ποσοστά των κομμάτων της συμπολίτευσης ανέβηκαν καθώς σταδιακά η οικονομία ανέκαμψε από την μεγάλη πτώση των τιμών του αργού, του σημαντικότερου νορβηγικού εξαγωγικού προϊόντος.

Η ανεργία – η οποία πριν από έναν χρόνο είχε φθάσει στο 5%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας- υποχώρησε στο 4,3%, ενώ η καταναλωτική πίστη βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο κατά μέσον όρο δίνουν στον συνασπισμό της Σόλμπεργκ 85 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 169), δηλαδή μια οριακή πλειοψηφία, ενώ οι Εργατικοί και η κεντροαριστερά αναμένεται να καταλάβουν 84.

Το κόμμα που θα νικήσει τις εκλογές θα κληθεί να διεξαγάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μικρότερων κομμάτων για να διατηρήσει τη στήριξή τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι Πράσινοι θέλουν να τερματιστεί εντελώς κάθε εξερεύνηση για νέα πετρελαϊκά κοιτάσματα και η εκμετάλλευσή τους, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση. Άλλα μικρά κόμματα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης επίσης καλούν να μειωθούν οι νέες συμβάσεις για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

«Είναι μια συναρπαστική και εξαιρετικά αμφίρροπη (εκλογική αναμέτρηση), επομένως είναι σημαντικό να ψηφίσουν όλοι. Κάθε ψήφος μετράει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Σιβ Γένσεν του δεξιού Κόμματος της Προόδου στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Στην καταληκτική προεκλογική εκδήλωση των Εργατικών ο Γκαρ Στέρε εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόμμα του θα προσελκύσει εκλογείς την ύστατη ώρα και θα κερδίσει την αναμέτρηση.

«Χιλιάδες ψηφοφόροι είναι ακόμη αναποφάσιστοι», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης