Έξι ρωσικά υποβρύχια τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη «ανησυχούν» το NATO, υπογράμμισε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Ρωσία εκσυγχρόνισε τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς, υπενθύμισε ο ναύαρχος Φόγκο Η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς, υπενθύμισε ο ναύαρχος Φόγκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.
Έξι υβριδικά υποβρύχια κλάσης Kilo «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα υποβρύχια αυτά είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
«Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ’ εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO», συνέχισε ο αμερικανός ναύαρχος, άλλοτε κυβερνήτης επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς για την ικανότητα του NATO να επιτηρεί μόνιμα τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ο ναύαρχος Φόγκο προτίμησε να παραμείνει αόριστος. «Μπορώ να σας πω ότι διαθέτουμε ένα ακουστικό πλεονέκτημα το οποίο πρόκειται να διατηρήσουμε», περιορίστηκε να πει.
O αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο
Συνεχείς παρεισφρήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυρηνικών υποβρυχίων αναφέρονται τους τελευταίους μήνες κοντά στις ακτές χωρών-μελών του NATO.
Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται να οργανώσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, την άσκηση «Trident Juncture 18», με την συμμετοχή στα τέλη του Οκτωβρίου 45.000 στρατιωτικών του NATO, στη Νορβηγία.

Το σενάριό της προβλέπει την υπεράσπιση μιας χώρας-μέλους «εναντίον ενός αντιπάλου που έχει περάσει τα σύνορα ενός συμμάχου στο NATO», διευκρίνισε ο ναύαρχος Φόγκο. «Υπάρχει εδώ ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης