Με μία ηχηρή απουσία του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, με μία υποβαθμισμένη αποστολή του Ομάν και μία ενδεικτική απουσία των δορυφόρων του Ριάντ στον Κόλπο άρχισε η ισλαμική διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Ταγίπ Ερντογάν και με μοναδικό θέμα τα Ιεροσόλυμα. 

Συμμετέχουν το Ιράν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Ινδονησία και η Ιορδανία και από τον Περσικό Κόλπο το Κουβέιτ και το Κατάρ. Συμμετέχουν, επίσης, η Υεμένη και η Σομαλία, το Μπρουνέι αλλά και το Μπαχρέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ως μουσαφίρης φιλοξενείται και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο, ο οποίος είναι και ο μοναδικός συμμετέχων που δεν ανήκει στον ισλαμικό κόσμο. Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται και ο Μουσταφά Ακινζί, αφού συμμετέχει στη διάσκεψη και το Ψευδοκράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Ταγίπ Ερντογάν στην εναρκτήρια ομιλία του ζήτησε από όλα τα μέλη της ισλαμικής διάσκεψης να αναγνωρίσουν τα Ιεροσόλυμα ως υπό κατοχήν πρωτεύουσα Παλαιστινιακού κράτους και χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη και κατοχική δύναμη. Δεν αναφέρθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στην προοπτική να διακόψει η Τουρκία τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, απειλή η οποία επικρέμαται τουλάχιστον στους διπλωματικούς διαδρόμους. 

Η άρνηση του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει στην ισλαμική διάσκεψη και να αποστείλει υποβαθμισμένη διπλωματική αντιπροσωπεία αντανακλά τη βαθιά ρήξη που υφίσταται αυτήν τη στιγμή στους κόλπους του Αραβικού κόσμου αλλά και των ισλαμικών χωρών, δεδομένου ότι η επιρροή και ισχύς, πνευματική και στρατιωτική, της Σαουδικής Αραβίας είναι τέτοια, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο της στη διαμόρφωση μιας γενικής πολιτικής έναντι της απόφασης των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης καθώς και στην πρόσφατη κρίση του Λιβάνου. Πρόκειται για δύο χώρες στις οποίες μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, που είναι και η κυρίαρχη αντίθεση αυτήν τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο και η οποία μεταφράζεται στην πράξη στη ρήξη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Είναι προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει μία σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να διαμορφώσει μια κοινή πολιτική στο Μεσανατολικό. Αυτό είναι και το σοβαρότερο μειονέκτημα της τουρκικής διπλωματίας όσον αφορά στο ζήτημα της συγκρότησης μετώπου έναντι των ΗΠΑ. 

Επισημαίνεται, επίσης, πως στα αμέσως προηγούμενα 24ωρα βρέθηκε στην Τουρκία για συνομιλίες επί στρατηγικού ενδιαφέροντος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Διακαής πόθος του Τ. Ερντογάν είναι να αναβαθμίσει την Τουρκία σε βασικό εκφραστή του ισλαμικού κόσμου ανεξαρτήτως του ισλαμικού δόγματος της κάθε ισλαμικής χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης συμμετέχουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το Σιιτικό Ιράκ και το επίσης Σιιτικό Αζερμπαϊτζάν. 

Φωτογραφίες: Hurriyet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης