Έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ εντός της εβδομάδας, για τη χάραξη νέας πολιτικής για το μεταναστευτικό, ζητούν η Γαλλία και η Ιταλία, μετά τη νέα τραγωδία κοντά στο νησί Λαμπεντούζα, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 πρόσφυγες. Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, επιχειρώντας να συντονίσουν τα βήματά τους και με άλλες χώρες μέλη, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωση στη βόρεια Ιταλία ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου και συγκάλεσε για το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) έκτακτη σύσκεψη στο Παλάτσο Κίτζι με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, μεταδίδει στη δικτυακή της πύλη η Repubblica.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας «συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;» υπογράμμισε, σε ένα δραματικό κατηγορώ για την αδιαφορία του ευρωπαϊκού Βορρά απέναντι στη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς βελτιώνεται ο καιρός και θα αυξηθούν τα κύματα των προσφύγων.

Αλλά και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε σήμερα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία, πως «καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα», τα οποία χαρακτήρισε «καθημερινές τραγωδίες».

«Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά» πρόσθεσε ο Ραχόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα και από αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα οργανωθεί έκτακτη σύνοδος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης