Μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ σκοπεύει να προσφύγει τον Ιανουάριο στη δικαιοσύνη για να απαιτήσει να διεξαχθεί έρευνα για τη δολοφονία τεσσάρων ολλανδών δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1980-1992), μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε πολλές χώρες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης του Ελ Σαλβαδόρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πέδρο Κρους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μιας διεθνούς συνόδου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη Λατινική Αμερική ότι θα ζητήσει τον Ιανουάριο να αρχίσει έρευνα για την υπόθεση από το δικαστήριο της πόλης Ντούλσε Νόμπρε δε Μαρία (βόρεια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη 17η Μαρτίου 1982, οι ολλανδοί δημοσιογράφοι Κόους Γιακόμπους Άντρις Κόστερ, Γιαν Κορνέλιους Κάιπερ Γιοπ, Χανς Λόντεβεκ τερ Λάαχ και Γιοχάνες Γιαν Βιλέμσεν σκοτώθηκαν σε ενέδρα που είχαν στήσει στρατιωτικοί στην αγροτική περιοχή Σάντα Ρίτα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Για την υπόθεση, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε πολλές χώρες, δεν διεξήχθη στην πραγματικότητα έρευνα στο Ελ Σαλβαδόρ πριν από το 1993, όταν η Επιτροπή Αλήθειας που είχε συστήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για να μελετήσει τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης βρήκε πως οι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του στρατού.

Κατά την έρευνα της Επιτροπής, ο συνταγματάρχης Μάριο Ρέγες Μένα, διοικητής της τέταρτης ταξιαρχίας Πεζικού, είχε δώσει τη διαταγή να γίνει η επίθεση, ενώ συνεργοί του ήταν και άλλοι αξιωματικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέδρο Κρους είπε πως θα ζητήσει όταν προσφύγει στη δικαιοσύνη να διεξαχθεί έρευνα για τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας, κάτι που είναι πλέον εφικτό, αφού τον Ιούλιο του 2016 ακυρώθηκε ο νόμος περί αμνηστίας ο οποίος απάλλασσε από κάθε ευθύνη υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης