Ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους ξένους φοιτητές που είχαν προσαχθεί τα μεσάνυχτα αφέθηκε ο Έλληνας φοιτητής, Γιώργος Ιατρίδης, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν του απήγγειλε καμία κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O 25χρονος Ηρακλειώτης που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, από τον περασμένο Οκτώβριο, προσήχθη από τις αστυνομικές δυνάμεις με την κατηγορία της υπόθαλψης κοινωνικής αναταραχής. Να σημειωθεί ότι έκανε την πρακτική του άσκηση από το τμήμα Αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

21:30 Σήμερα το βράδυ αποφασίστηκε η απέλαση του Έλληνα φοιτητή Γιώργου Ιατρίδη και επιστρέφει στην Αθήνα με το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών το οποίο αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη στις 23:10.

«Είμαι καλά»

Σε δηλώσεις του στο zougla.gr, λίγα λεπτά αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ο Έλληνας φοιτητής τόνισε ότι είναι καλά στην υγεία του και πως η περιπέτειά του ξεκίνησε επειδή είχε επισκεφτεί την Ταξίμ για να απαθανατίσει εικόνες από την εξέγερση του τουρκικού λαού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών συνέδραμαν και παρείχαν την απαραίτητη νομική προστασία στον Έλληνα υπήκοο. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή, αρμόδιες πηγές μιλώντας στο zougla.gr ξεκαθάρισαν κατηγορηματικά ότι ο φοιτητής δεν διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο.

Ο Γ. Ιατρίδης μίλησε την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο GR για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Η αστυνομία έχει επίσης συλλάβει ακόμη δέκα ξένους υπηκόους με την ίδια κατηγορία.

Μαζί με τον Ιατρίδη είχαν συλληφθεί τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος, με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ.

Αρχικά, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Star» είχε γράψει: «Στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, όπου μετατράπηκε ο χώρος σε πεδίο πολέμου, ανάμεσα στα άτομα που ξεσήκωσαν τις ακραίες οργανώσεις βρέθηκαν και άνθρωποι με διπλωματικά διαβατήρια. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 10 άτομα από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν και Ελλάδα που έφεραν σχετικά διαβατήρια».

Η τουρκική εφημερίδα υποστήριζε πως «η τουρκική αστυνομία έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε άτομα που “ξεσήκωναν τα πλήθη” στην περιοχή κοντά στο παλάτι Ντολμάμπαχτε και διαπιστώθηκε πως διέθεταν διαβατήρια των χωρών αυτών».

Ως υποσημείωση, υπενθυμίζουμε ότι χθες έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών-χρηστών του twitter με την ίδια ακριβώς κατηγορία (σ.σ.: «υποκίνηση ακραίων οργανώσεων»).

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν

Τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά παρά τις διαδηλώσεις, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τυνησία.

Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «αντιδημοκρατικές» και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι διαδηλωτές υποκινούνται από εξτρεμιστές.

Ο Ερντογάν επιστρέφει το βράδυ της Πέμπτης στην Τουρκία μετά την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική κι όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω τους εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα εν λόγω έργα.

Δεν είναι γνωστή η απάντηση στο ερώτημα αν η ασφάλεια θα προχωρήσει ή όχι σε διαδικασία απέλασης των ξένων φοιτητών που προσήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τις διαμαρτυρίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης