Η Συρία διανύει τον πέμπτο χρόνο του αιματηρού της εμφυλίου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους και έχει δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες, με τον στρατό, τις αντικαθεστωτικές αντάρτικες ομάδες και του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου να μάχονται μεταξύ τους, εν μέσω ρώσικων και αμερικάνικων βομβαρδισμών. Ωστόσο, στην άλλοτε πανέμορφη και κοσμοπολίτισσα πρωτεύουσα της Δαμασκού, οι άνθρωποι γιόρτασαν με λαμπρότητα τα Χριστούγεννα προσπαθώντας να περάσουν, τουλάχιστον αυτές τις ημέρες, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, με το χάος και το θάνατο να θερίζουν ακόμα την πόλη και τη χώρα ολόκληρη.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει όμως, τουλάχιστον για τους Χριστιανούς και για τους πολίτες που τίθενται με το μέρος του Άσαντ, με τα μηνύματα αισιοδοξίας, όσο ο στρατός τους προελαύνει και απελευθερώνει κατεκτημένες περιοχές και τα ρωσικά βομβαρδιστικά τους προστατεύουν, να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν, όπως παλιά, με την πλειοψηφία τους να είναι Χριστιανοί που εκτοπίστηκαν από τις πόλεις τουςΔεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν, όπως παλιά, με την πλειοψηφία τους να είναι Χριστιανοί που εκτοπίστηκαν από τις πόλεις τους, λόγω κυρίως της επιθετικότητας του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

«Νιώθω όμορφα που μπορώ εγώ και η οικογένειά μου να περπατάμε ειρηνικά και πάλι στο δρόμο. Τα πράγματα αλλάζουν και πιστεύω ότι τη νέα χρονιά τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους», δηλώνουν πολίτες στο ρωσικό κανάλι RT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμόγελα, φώτα, Άη Βασίληδες και παιδιά ντυμέντα αγγελάκια δεν είναι πια συνηθισμένες εικόνες για τη Δαμασκό…

Και αυτή η ατμόσφαιρα επηρεάζει όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος. «Δεν με νοιάζουν οι Σουνίτες, οι Μουσουλμάνοι ή οι Χριστιανοί. Το σημαντικότερο είναι ότι γιορτάζουμε όλοι μαζί. Η Συρία θα γίνει ξανά αυτό που ήταν και εμείς αυτό που θέλουμε να γίνουμε», δηλώνει ένας μουσουλμάνος ιδιοκτήτης καταστήματος…

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ με τη σύζυγό τους σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Το καλύτερο μήνυμα συνύπαρξης και ειρήνης, σε μια χώρα που υποφέρει…


Ιστορική εκεχειρία για να φυγαδευτούν μαχητές από τη Δαμασκό

 
Το εορταστικό κλίμα συνδυάζεται όμως με μια πολύ καλή εξέλιξη ουσίας: Χιλιάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα αλλά και πολίτες θα απομακρυνθούν αύριο Σάββατο από τρία προάστια στα νότια της Δαμασκού, μετά την επίτευξη μιας πρωτοφανούς συμφωνίας που τους εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευσή τους και τη μεταφορά τους στη Ράκα και τη Μάρεα, ανέφεραν σήμερα πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που αφορά και μέλη του ΙΚ. Μέχρι σήμερα, οι προσωρινές εκεχειρίες που εφαρμόζονταν κατά καιρούς αφορούσαν μαχητές διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων που συνδέονται με τη συριακή αντιπολίτευση. Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκπροσώπων των κατοίκων των τριών προαστίων. Οι συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές είναι άθλιες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιορκίας τους από τον στρατό από το 2013.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία αφορά τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ και τα γειτονικά προάστια Κάνταμ και Χάτζας αλ Άσουαντ. Το τελευταίο ήταν βάση του ΙΚ κοντά στην πρωτεύουσα. “Βρέθηκε συμφωνία για την αποχώρηση 4.000 πολιτών και ενόπλων που ανήκουν σε διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το ΙΚ και το Μέτωπο Αλ Νόσρα (σ.σ. ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) που αρνούνται τη συμφιλίωση” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο, διευκρίνισε. Ορισμένοι θα μεταφερθούν στη Ράκα, την “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη βόρεια Συρία και άλλοι στη Μάρεα, μια κοινότητα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης