Βοστώνη, Βρυξέλλες, Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλές μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας και της Ρωσίας αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων τζιχαντιστών.

Το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, όπου τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, εγγράφεται σε σειρά ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αλλά και στις ΗΠΑ, στην Τουρκία και τη Μόσχα σε βάθος δεκαπενταετίας, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινό στοιχείο όλων των επιθέσεων ήταν ότι πραγματοποιήθηκαν σε σημεία όπου συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι. Πολλές απ’ αυτές έγιναν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και πρωινές ώρες αιχμής.

Τον Απρίλιο του 2013, στόχος φανατικών έγιναν οι θεατές του περίφημου μαραθωνίου της Βοστώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «σφαγή στον μαραθώνιο» ήταν έργο φανατικών ισλαμιστών, με προέλευση από Τουρκία και Τσετσενία. Ρίγος και ανατριχίλα είχε προκαλέσει η είδηση πως ο 19χρονος Dzhokhar A. Tsarnaev, μόλις δύο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο, διασκέδαζε με φίλους του σε party του πανεπιστημίου!

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Dzhokhar A. Tsarnaev προσπαθούσε να θολώσει τα νερά, μιας και εκτός από την «άνετη» συμπεριφορά, έκανε και αναρτήσεις «χαλαρού» τύπου στο Twitter, αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση ως ένας απλός παρατηρητής! Ο συνεργός αδελφός του σκοτώθηκε σε επιδρομή που είχε κάνει το FBI στο πανεπιστήμιο.

Τον Νοέμβριο του 2015 η σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ήταν άνευ προηγουμένου. Καμικάζι του Ισλαμικού Χαλιφάτου επιτέθηκαν μέσα σε λίγη ώρα σε μπαρ και εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, με αποκορύφωμα την πολύνεκρη επίθεση στον συναυλιακό χώρο Mπατακλάν, αφήνοντας πίσω συνολικά 130 νεκρούς.

Είχε προηγηθεί έκρηξη κοντά στο γήπεδο Stadt de France, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας, παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η γαλλική πρωτεύουσα είχε γίνει στόχος ακραίων ισλαμιστών και στις 7 Ιανουαρίου του 2015, με την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Ηebdo» να συγκαταλέγεται στις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η αλ Κάιντα.

Ένδεκα νεκροί, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί, ήταν ο απολογισμός της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo.

«Πρόκειται για σφαγή» είχε δηλώσει δημοσιογράφος της σατιρικής εφημερίδας.

Τον Μάρτιο του 2010 μια επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας είχε προκαλέσει 40 νεκρούς.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2011, στο ρωσικό αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι. Πίσω από την επίθεση αυτήν τη φορά ήταν ο τότε «νούμερο ένα» καταζητούμενος στη Ρωσία, ο Τσετσένος Ντόκου Ουμάροφ.

Το 2005 τρομοκρατική επίθεση σε πολυσύχναστη στάση του λονδρέζικου μετρό και σε λεωφορείο είχε προκαλέσει 56 νεκρούς και περισσότερους από 700 τραυματίες. Πίσω από την επίθεση βρίσκονταν τέσσερις νεαροί μουσουλμάνοι, βρετανικής υπηκοότητας.

Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2004, μια από τις πλέον αιματηρές ισλαμικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος είχε σημειωθεί στο μετρό της Μαδρίτης, με 191 νεκρούς και περισσότερους από 1.500 τραυματίες.

«Οι επιθέσεις είναι αντίδραση στη σύλληψη Αμπντεσλάμ»

Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολφ Τοπχόβεν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «βλέπει» άμεση συνάρτηση των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες με την πρόσφατη σύλληψη του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, το περιβάλλον του Αμπντεσλάμ υποκίνησε τις επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και ότι μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ δεν αποδυναμώθηκε.

Όπως παρατηρεί ο Τοπχόβεν: «Πρόκειται για ένα τέλεια συντονισμένο χτύπημα, οργανωμένο με επαγγελματισμό».

Το χτύπημα στις Βρυξέλλες έχει πολλές αντιστοιχίες με τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες, πίσω από τις οποίες βρισκόταν πάλι το Ισλαμικό Χαλιφάτο, σημειώνει ο Γερμανός ειδικός.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη στις Βρυξέλλες, στη συνοικία Μόλενμπεκ, προπύργιο ακραίων ισλαμιστών στο Βέλγιο, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο κρησφύγετό του.

To Χαλιφάτο δίνει το παρών παρά τις ήττες σε Συρία και Ιράκ

Σύμφωνα με τον Τοπχόβεν, γίνεται πλέον σαφές ότι υπήρχε διασύνδεση τρομοκρατικών πυρήνων που δρούσαν μεταξύ Παρισίων και Βρυξελλών.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες φαίνεται να λειτουργούσαν ως ενδιάμεση πόλη-σταθμός για την προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, γεγονός που συνηγορεί με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες μάλιστα αποκαλούν τις Βρυξέλλες ως «Hotspot» ακραίων ισλαμικών στοιχείων.

Τους τελευταίους μήνες οι διαδοχικές ήττες και απώλειες που σημειώνει το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία και στο Ιράκ φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε μεμονωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις ανά την Ευρώπη, οι οποίες λειτουργούν ως ένδειξη ότι το ISIS εξακολουθεί να δίνει το παρών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τοπχόβεν εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς να πούμε εάν πρόκειται να επακολουθήσουν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Πάντως, «ακόμη και στη Γερμανία δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος», επισημαίνει.

Πληροφορίες από DPA | Spiegel Online

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης