Ένα εικοσιτετράωρο μετά το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού στρατού προς την πολιτική ηγεσία, το απόγευμα της Τρίτης οι στρατιωτικοί ζήτησαν την αναστολή όλων των διατάξεων του Συντάγματος καθώς και τη διάλυση της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το προσχέδιο του οδικού χάρτη που συνέταξαν οι ένοπλες δυνάμεις στην Αίγυπτο προβλέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή – προσωρινά – του νέου Συντάγματος της χώρας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Τη Δευτέρα, ο αιγυπτιακός στρατός έδωσε στα κόμματα χρονικό περιθώριο τερματισμού των διαδηλώσεων εντός 48 ωρών, με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να διαμηνύει προς την κυβέρνηση ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στον λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού.

Στο σχέδιο του στρατού περιλαμβάνεται ακόμη η σύσταση μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι να τροποποιηθεί το Σύνταγμα.

Τέλος, θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Επανεμφάνιση του Μπαραντέι

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως διόρισε τον νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση, την ώρα που σημαίνον στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε τους οπαδούς τους να αντιτάξουν τα στήθη τους στο πραξικόπημα, που, κατ’ αυτόν, προαναγγέλλει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων.

Το «Μέτωπο της 30ης Ιουνίου», παράταξη που συναθροίζει τα σημαντικότερα κόμματα και κινήματα που αντιπολιτεύονται τον Μόρσι, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση πως στο εξής ο Ελ Μπαραντέι θα είναι η «φωνή του».

Το Μέτωπο «εμπιστεύεται στον Ελ Μπαραντέι την ευθύνη να εξασφαλίσει την πραγμάτωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού και να προετοιμάσει το σενάριο που αποβλέπει στη σύνθεση ενός οδικού χάρτη (της αντιπολίτευσης) για μία πολιτική μετάβαση».

Την ίδια στιγμή, ο Μοχάμεντ αλ Μπελτάγκι των Αδελφών Μουσουλμάνων τονίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το χθεσινό τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων, που έδινε 48ωρη διορία στους πολιτικούς για να ομονοήσουν σε μία λύση, πως «η αναζήτηση του μάρτυρα εκείνου που θα εμποδίσει το πραξικόπημα είναι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε ως φόρο τιμής στους προηγούμενους μάρτυρες της επανάστασης».

Παράλληλα, και ο εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Μουράντ Άλι, ζήτησε από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να αποδείξουν την αντίστασή τους κατά του στρατού και συνέκρινε τα συμβάντα με το πραξικόπημα που κατέληξε στην 60χρονη στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας.

«Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Αιγύπτου. Είμαστε αντιμέτωποι με στιγμές που μοιάζουν πολύ με το 1952», όταν ο Γκαμάλ αλ Νάσερ και οι Ελεύθεροι Αξιωματικοί ανέτρεψαν τον διεφθαρμένο βασιλέα Φαρούκ.

«Οι Αιγύπτιοι έχουν μεγάλη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ορισμένοι που επιδιώκουν να σπρώξουν τη χώρα πίσω στην ιστορία και να την κάνουν να επιστρέψει στη δικτατορία» πρόσθεσε.



Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ

Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, στην Ταχρίρ, την ίδια ώρα που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τους πολίτες να υπερασπιστούν την κυβέρνηση κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Συνάντηση Μόρσι με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για συνομιλίες με θέμα την πολιτική κρίση που διχάζει τη χώρα, αναφέρουν πηγές φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών.

Η συνάντηση αυτή έρχεται να πραγματοποιηθεί 24 ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που εξέδωσε ο στρατός με αποδέκτη τον πολιτικό κόσμο της Αιγύπτου και το οποίο απέρριψε ο Μόρσι. Στο κείμενό τους οι στρατιωτικοί καλούν τον πρόεδρο «να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού».

Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο: O στρατός της Αιγύπτου ζητά αναστολή του Συντάγματος, Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013, 19:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης