Αλλαγή σκυτάλης στο Νάτο λοιπόν. Τα ηνία της Συμμαχίας αναλαμβάνει σήμερα ο Νορβηγός σοσιαλδημοκράτης Γενς Στόλτενμπεργκ. Είναι 55 χρονών κι έχει εκλεγεί τρεις φορές στο αξίωμα του πρωθυπουργού στη χώρα του. Την πρώτη μάλιστα ήταν και ο νεώτερος στην ιστορία της Νορβηγίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έσπαγε τα τζάμια της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Όσλο και έβριζε τη νατοϊκή συμμαχία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι οικονομολόγος που διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Είναι πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2002, ενώ εκλέγεται βουλευτής από το 1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος γγ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει επικεφαλής σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ η Ευρώπη καλείται να διαθέσει περισσότερους πόρους στην άμυνα.

Πολέμιος του ΝΑΤΟ σε νεαρή ηλικία

Ο Στόλτενμπεργκ ως οδηγός ταξί σε προεκλογικό βίντεοΟ Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός και υφυπουργός, όχι όμως Άμυνας. Σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Εκτός από το ότι αρχές του 1990 ήταν μέλος της επιτροπής άμυνας, το όνομά του δεν συνδέθηκε με το ΝΑΤΟ παρά μόνο αρνητικά.

Σε νεαρή ηλικία είχε ταχθεί ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην αμερικανική πολιτική. Μάλιστα συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, έσπαγε τα τζάμια της αμερικανικής πρεσβείας στο Όσλο, ενώ αργότερα ως ενήλικας έβριζε την νατοϊκή συμμαχία.

Αργότερα πάντως, όταν πολιτεύθηκε, άλλαξε απόψεις και συνέβαλε να αποδεχθεί η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την ένταξη της χώρας του στη Ατλαντική συμμαχία.

Ως πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την συμμετοχή της χώρας του σε στρατιωτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, κάτι που του έδωσε κύρος στις ΗΠΑ. Τότε ήταν που του συγχωρέθηκαν τα νεανικά του «παραπτώματα» και μπήκε το όνομά του ανάμεσα στους υποψήφιους για το υψηλότερο πολιτικό πόστο της Συμμαχίας.

Ρωσική πρόκληση

Με τον Μπάρακ Ομπάμα το 2009Ο Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την κρίση στην Ουκρανία να έχει θέσει σε οριακό σημείο τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θεωρείται από ότι διαθέτει αποδεδειγμένα διπλωματικά προσόντα.

Επί της πρωθυπουργίας του άνοιξαν τα κοινά σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία και καταργήθηκε η βίζα για τους ρώσους πολίτες.

Το ερώτημα που θεωρείται αποφασιστικής σημασίας τώρα είναι με ποιο τρόπο το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τα μέλη της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη χωρίς να χρειαστεί ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Το επόμενο πρόβλημα έχει να κάνει με το αμερικανό αίτημα προς τους ευρωπαίους συμμάχους τους να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την αμυντική τους θωράκιση. Ο ίδιος ως πρωθυπουργός απέδειξε ότι αυτό γίνεται.

Ο νέος αρχηγός του ΝΑΤΟ

• Είναι 55 χρόνων
• Ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, η μητέρα του ήταν καθηγήτρια γενετικής και επίσης πολιτικός.
• Έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Oσλο
• Εργαζόταν ως δημοσιογράφος πριν εκλεγεί βουλευτής
• Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά

Το πιο πρόσφατο tweet του, ήταν μια selfie με συντρόφους του από το Εργατικό Κόμμα

Πηγή: BBC/ Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης