Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης Ιράν- Σαουδικής Αραβίας, άμεσο επακόλουθο θα είναι να εκτοξευθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς πετρελαιαγορές με δυσμενέστατα επακόλουθα για την παγκόσμια οικονομία.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα Μέσης Ανατολής υποστηρίζουν πως αν συμβεί παρόμοια σύγκρουση, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί και 500%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην περίπτωση που σημειωθεί επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν και της Σ. Αραβίας, αμέσως η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευθεί στα 300$ το βαρέλι» υποστηρίζει ο Ivan Karyakin, επενδυτικός αναλυτής στο «Global FX», επισημαίνοντας ότι στην περιοχή παράγεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, αν ληφθεί υπόψιν ότι βρίσκονται χώρες όπως το Ιράν, η Σ. Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ το Ομάν και το Κατάρ, με συνολική παραγωγή 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Ενδεχόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους εισαγωγείς και οι αγορές θα χάσουν αμέσως το 20% των παγκόσμιων εφοδίων», υποστηρίζει ο Ivan Kapustiansky, αναλυτής στην «Forex Optimum». «Και αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ, όσο την Κίνα την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη».

Υπάρχουν όμως οι αναλυτές που επιμένουν ότι «ο πόλεμος ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη δεν θα γίνει «επειδή δεν είναι στο συμφέρον της Κίνας και της Ρωσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό επειδή η Ρωσία συνεργάζεται με πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή που έχουν αντιδιαμετρικά συμφέροντα. Όσο για την Κίνα, που θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα από ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της τόσο στο Ιράν και την παρέμβασή της προς τις ΗΠΑ για να αποτρέψει την πολεμική αυτή σύγκρουση.

Και οπωσδήποτε ο πόλεμος κάθε άλλο παρά συμφέρει τόσο την Σ. Αραβία όσο και το Ιράν, για το ενδεχόμενο να πληγούν οι πετρελαιοπαραγωγές μονάδες τους.

Οι Σαουδάραβες αν και αισθάνονται πιο σίγουροι από τους γείτονές τους στα ανατολικά, έχουν έλλειμμα στο Εθνικό Προϊόν 10%. Αλλά και οι Ιρανοί μόλις αισθάνονται την αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου λόγω της μερικής έστω άρσης των οικονομικών αντιποίνων, μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά.
Έτσι αυτοί οι αναλυτές προβλέπουν πως αντί για πολεμική σύγκρουση, θα συνεχισθεί ο Ψυχρός Πόλεμος ανάλογος μ΄εκείνον που επικρατούσε επί χρόνια ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης