Ενώπιον του Κογκρέσου αναμένεται να καταθέσει σήμερα και αύριο – κεκλεισμένων των θυρών – ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές καλούνται να αποφανθούν εάν υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ.

Ο Κούσνερ αναμένεται να κληθεί να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους πολίτες και αξιωματούχους. Σήμερα θα καταθέσει στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας κι αύριο στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών αναφορικά με το ενδεχόμενο στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας να συνεργάστηκαν με τη Μόσχα, την οποία η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορεί για παρέμβαση στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Το ζήτημα αυτό έχει κυριαρχήσει στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, ενώ δίχασε τον Λευκό Οίκο, προκαλώντας στην ουσία στασιμότητα του νομοθετικού έργου των Ρεπουμπλικάνων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare), ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η Μόσχα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι η προεκλογική του εκστρατεία δεν συνεργάστηκε με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη των δύο αρμόδιων επιτροπών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται άμεσα να ακούσουν τι έχει να πει ο Κούσνερ για τη συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016, με τη συμμετοχή της Ρωσίδας δικηγόρου Natalia Veselnitskaya, του Τραμπ Τζούνιορ, του (τότε) υπεύθυνου της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, Πολ Μάναφορτ, αλλά και του γαμπρού του Τραμπ.

Πέραν των δύο παραπάνω επιτροπών και η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις τόσο με τον Τραμπ Τζούνιορ όσο και με τον Μάναφορτ προκειμένου να καταθέσουν στη διάρκεια δημόσια ακρόασης, ενώπιόν της.

Ο Κούσνερ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με την προσπάθεια που έκανε για την οργάνωση ενός μυστικού πλαισίου επικοινωνίας με τη Μόσχα, όπως επίσης και για άλλες επαφές του με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και τη μεταβατική περίοδο, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο, αλλά κι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υποκινούνται πολιτικά. «Καθώς το ψεύτικο κυνήγι των Ρώσων μαγισσών συνεχίζεται, δύο ομάδες γελούν με τη δικαιολογία των εκλογών που χάθηκαν, οι Δημοκρατικοί και οι Ρώσοι» έγραψε ο Τραμπ χθες σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης