Τον έντονο προβληματισμό τους για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να δώσει χάρη σε έναν Αζέρο στρατιώτη που σκότωσε έναν Αρμένιο αξιωματικό εξέφρασαν τη Δευτέρα διεθνείς μεσολαβητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εστιάζοντας στο γεγονός πως η εν λόγω εξέλιξη βλάπτει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, έδωσε χάρη την περασμένη εβδομάδα στον Ramil Safarov, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία για τον φόνο το 2004 του Αρμένιου αξιωματικού, Gurgen Markarian, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Ο συλληφθείς εκδόθηκε στη συνέχεια στο Αζερμπαϊτζάν, με την Αρμενία να προχωρά σε αναστολή των διπλωματικών της σχέσεων μαζί της χαρακτηρίζοντας «σοβαρό σφάλμα» την απόφασή της να εκδώσει τον στρατιώτη πίσω στη χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωποι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ συναντήθηκαν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά το περιστατικό αυτό, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση.

Η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των Η.Π.Α., της Ρωσίας και της Γαλλίας, μεσολαβεί για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός αυτονομιστικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία και τη λύπη τους για την ζημιά που έχει προκαλέσει η χάρη αυτή στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης