Η επανέναρξη των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης του ανθρωπιστικού δράματος στη χώρα.
Η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών γίνεται με στόχο να αποσπαστεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα από τα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Την Τρίτη, αξιωματικοί των στρατευμάτων που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 40 σιιτών ανταρτών Χούθι μέσα σε 24 ώρες στον δυτικό τομέα στη Χοντάιντα, πόλη που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Το λιμάνι της πόλης των 600.000 κατοίκων, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισάγονται στη χώρα. Στην Υεμένη οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τον πόλεμο, τους αμάχους απειλεί επίσης ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.
Οι Χούθι κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνένοχη στην «τρομοκρατία» της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

«Αποθήκες τροφίμων διεθνών οργανισμών στοχοθετήθηκαν (τη Δευτέρα) στη Χοντάιντα, κάτι που δείχνει καθαρά ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους έχουν πρόθεση να μετατρέψουν αυτές τις αποθήκες και πυκνοκατοικημένες συνοικίες σε θεμιτούς στόχους στις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις» είπε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης