Τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Γούτα συνεχίζει να εκφράζει ο ΟΗΕ, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άμαχοι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Η Ανατολική Γούτα βρίσκεται στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών που διεξάγουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προκειμένου να εξουδετερώσουν τους αντάρτες και τον τελευταίο θύλακά τους στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Τρίτη σκοτώθηκαν περίπου 110 άμαχοι από τις αεροπορικές επιδρομές της συριακής και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τη Δευτέρα είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 127.
Ο Γκουτέρες προέτρεψε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν τις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην προστασία των αμάχων.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Γούτα και τις καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα έχουν πληγεί από τις αεροπορικές επιδρομές, ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες και υφίστανται υποσιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε ότι η Ανατολική Γούτα έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς αυτό.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγκαία και επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης