Η εικόνα με το αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-5M Super Galaxy να φορτώνει το κοντέινερ με οπλικά συστήματα βάρους 40 τόνων έκανε τον γύρο της Τουρκίας μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ενημερωτικών ιστοσελίδων. 

Είναι το τρίτο cargo μέσα σε λίγες ημέρες που φορτώνει βαρύ οπλισμό σε κοντέινερ για να τα μεταφέρει εκτός Τουρκίας. Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ. Στις 11 Μαρτίου του 2018 η αντικαθεστωτική τουρκική ιστοσελίδα «Ahval» δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο: Μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημοσιογραφικής ομάδας του «Ahval», που αποτελείται από εξαιρετικά έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι στελέχωναν τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς έως και τις 15 Ιουλίου 2016, ημέρα του πραξικοπήματος, το αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε σε μία ραγδαία μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας με αφετηρία τη βάση του Ιντσιρλίκ. Στο ανάλογο συμπέρασμα κατά την ίδια περίοδο είχε καταλήξει και η «Wall Street Journal», η οποία παρέπεμπε σε στρατιωτικές πηγές της Ουάσινγκτον και εξηγούσε πως όλα αυτά οφείλονται στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς κατά κόρον ως σημείο εκκίνησης των βομβαρδισμών κατά στόχων του ISIS το 2015. Η τουρκική κυβέρνηση ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τη βάση του Ιντσιρλίκ ως βασικό διαπραγματευτικό ατού, όταν συνομιλούσε με τους Αμερικανούς για θέματα που αφορούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική και την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, οι ΗΠΑ μετακίνησαν όλη τη δύναμή τους σε αεροσκάφη τύπου Α-10 προσβολής στόχων επί του εδάφους, αφήνοντας πίσω μόνο τα τεράστια τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού. Τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δικαιολογήσει τη μεταφορά των αεροσκαφών ως αλλαγή στρατηγικής τακτικής, η οποία πλέον επικεντρωνόταν στο Αφγανιστάν. 

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 οι Αμερικανοί φέρονται να αποφάσισαν τη μεταφορά όλων των πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονταν στις αποθήκες της βάσης του Ιντσιρλίκ προκειμένου να τις επαναποθηκεύσουν στη Ρουμανία. Πριν από αρκετούς μήνες και έπειτα από έντονες διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, η Γερμανία αποφάσισε τη μετακίνηση της αεροπορικής της δύναμης από τη βάση του Ιντσιρλίκ και τη μεταφορά των δικών της Eurofighters σε βάση της Ιορδανίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελευταία περίοδο οι ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες διαδίδουν μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων πως οι Αμερικανοί βρίσκονται σε φάση μετακίνησής τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ προς χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρονται με εμμονή στη μετακίνηση αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών από το Ιντσιρλίκ στην Ανδραβίδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία άλλη επίσημη επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά. Η πληροφορία αυτή αναρτήθηκε στη γνωστή ιστοσελίδα με στρατιωτικές αναλύσεις «Debca», η οποία εδρεύει στο Ισραήλ. 

Επίσημα το αμερικανικό Πεντάγωνο δικαιολογεί αυτήν την κινητικότητα στο Ιντσιρλίκ ως αλλαγή προτεραιοτήτων, επισημαίνοντας πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατίθεται από τη Συρία στο Αφγανιστάν. Οι ειδικοί αναλυτές, πάντως, σε στρατιωτικά ζητήματα δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί από αυτήν την επίσημη αμερικανική επιχειρηματολογία.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης