Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι η ανακοίνωση του Ισραήλ για την ανοικοδόμηση νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ «ήταν έως έναν βαθμό αναμενόμενη», αλλά παράλληλα κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα.

Aλλά το CNN, σε ανταπόκρισή του από τη Ρώμη, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κέρι-Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διότι με το ρολόι να δείχνει «παρά πέντε» για την παραμονή του Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη βία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη να φουντώνει και πάλι, ελαχιστοποιούνται οι προοπτικές ειρηνικού διακανονισμού στο Μεσανατολικό.

Οκτώ Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις Παλαιστινίων αυτόν τον μήνα και περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί από εκείνους που είχαν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερντογάν- Χανίγιε συναντήθηκαν στην ΆγκυραΟι εξελίξεις αυτές γίνονται στο περιθώριο της συμφωνίας του Ισραήλ με την Τουρκία, αν και μέχρι χθες δεν είχαν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες.

Τις τελευταίες ώρες τη δημοσιότητα απασχόλησε και το θέμα που αφορά στις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ειδικά στο σκέλος της Χαμάς, το μεγάλο «αγκάθι» δηλαδή της διαπραγμάτευσης.

Η αναφορά έγινε για τη φερόμενη ως δέσμευση του Ισραήλ να μην επιχειρήσει την «εξουδετέρωση» του ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Με ανακοίνωσή του, ωστόσο, το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ διέψευσε σχετικές αναφορές, περί «ασυλίας» που θα παραχωρηθεί στον αξιωματούχο της Χαμάς, σε αντάλλαγμα για τη συναίνεση της Τουρκίας στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο Χανίγιε εκλήθη την προηγούμενη Παρασκευή στην Τουρκία, όπου συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προφανώς τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις αυτές.

Οι δύο άνδρες πιστεύεται πως συζήτησαν «ζητήματα που συνδέονται με την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε από τη μεριά του ένας Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση έκθεσης «για την κατάσταση επί του πεδίου» από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), η οποία αναμένεται να επικρίνει την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έκθεση «θα συμπεριλάβει συστάσεις που θα βοηθήσουν να διασαφηνιστούν οι διεθνείς συνομιλίες όσον αφορά στον καλύτερο τρόπο να υπάρξει πρόοδος προς μια λύση των δύο κρατών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Κατά τον ίδιο, θα αντανακλά «σε μεγάλο βαθμό» την ανακοίνωση που είχε κάνει το Κουαρτέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία σημειωνόταν κυρίως ότι «οι συνεχείς δραστηριότητες εποικισμού και ο μεγάλος αριθμός κατεδαφίσεων παλαιστινιακών κτηρίων» έχουν «επικίνδυνη» φύση, καθώς «θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα» της λύσης των δύο κρατών.

Ο Νετανιάχου συνομίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Επίσης, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «σημαντικές διαστάσεις της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη ρωσική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες άμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων είχαν γίνει το 2014, υπό την αιγίδα του Κέρι, αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ στα κατεχόμενα η βία έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες. Τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι και 32 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα κατεχόμενα, στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουρκία-Ισραήλ

H συμφωνία για τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας έπειτα από έξι χρόνια θα έχει θετικά επακόλουθα για την ισραηλινή οικονομία, δήλωσε ο Νετανιάχου μετά τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπενθύμιζαν την προοπτική συμφωνίας για το αέριο της Μεσογείου να διοχετεύεται μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Και ο Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας, επειδή «πρόκειται για ένα βήμα που η αμερικανική κυβέρνηση ανέμενε να συμβεί».

Η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή για να τερματισθεί η ψυχρότητα που είχε προκληθεί όταν Ισραηλινοί κομάντο σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές που πήγαιναν βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας το 2010 με το πλοίο Mavi Marmara.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ποσό αποζημίωσης από την Τουρκία στις οικογένειες των θυμάτων.

Είχε προηγηθεί συνάντηση αρχικατασκόπων

Οι αρχηγοί των υπηρεσιών κατασκοπίας του Ισραήλ και της Τουρκίας είχαν συναντηθεί περί τις 10 ημέρες πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» στις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όρους της συμφωνίας είχαν επεξεργασθεί ο αρχηγός της ισραηλινής Μοσάντ Yossi Cohen σε μυστική συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον αρχηγό της τουρκικής Οργάνωσης Εθνικής Ασφάλειας ΜΙΤ Hakan Fidan. Οι δύο αρχικατάσκοποι είχαν ασχοληθεί κυρίως με την «αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της Χαμάς», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τουρκία δεν θα παροτρύνει τη Χαμάς να συνεχίζει τις δραστηριότητές της εναντίον του Ισραήλ» αποκαλύπτει το άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόσφατη γαλλική πρωτοβουλία για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη στήριξη της Ε.Ε. Ισραηλινοί και Τούρκοι διαπραγματευτές πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Ρώμη, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών και την υπέρβαση των εντάσεων των τελευταίων έξι ετών, ανέφεραν χθες ισραηλινά ΜΜΕ και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν τις τελευταίες ημέρες πως οι συζητήσεις των δύο πλευρών επρόκειτο να γίνουν στην Τουρκία. Εάν οι ομάδες των διαπραγματευτών καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί προς έγκριση στο συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές, η επίτευξη συμφωνίας σήμερα είναι πολύ πιθανή.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από: AFP | ΑΠΕ-ΜΠΕ | www.mignatiou.com |hurriyetdailynews.com | Jerusalem Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης