Επιμένουν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τον επαναπατρισμό περισσότερων μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν μια ευρύτερη απάντηση στην μεταναστευτική κρίση της Ένωσης.

Με επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, οι τρεις κυβερνήσεις κάλεσαν για τη θέσπιση νέων κανόνων που θα δώσουν τέλος στα μέτρα – ημίμετρα των εθνικών πολιτικών που έσπειραν διχόνοια ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα χορήγησης ασύλου…πάει μαζί με μια πιο αποδοτική πολιτική επαναπατρισμού για παράτυπους μετανάστες», αναφέρει η επιστολή που αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν για να συζητήσουν για την μετανάστευση στο Λουξεμβούργο.

Οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη μόνο για να αναζητήσουν εργασία δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να στέλνονται πίσω, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά περίπου μόνο το ένα τρίτο από αυτούς επαναπατρίζονται στην πραγματικότητα, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιστολή επίσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε έναν κατάλογο χωρών που θεωρούνται ασφαλείς και των οποίων οι πολίτες έχουν λιγότερα δικαιώματα για να αιτηθούν άσυλο. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό και να απελευθερώσει χρόνο και πόρους για τη διεκπεραίωση των νόμιμων αιτήσεων ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τρίτη πρόταση είναι η δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων» το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση, στην συγκέντρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή μεταναστών αιτούντων άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την επόμενη εβδομάδα την αποδέσμευση περισσότερων χρημάτων και προσωπικού για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex), καθώς και την λίστα της ΕΕ για τις ασφαλείς χώρες.

Σύμφωνα με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνει την άλλη εβδομάδα ένα διευρυμένο σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ, από την Ουγγαρία, καθώς και από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τις εθνικές ποσοστώσεις.

Στην συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σζιτζάρτο κατηγόρησε τις χώρες ότι «δημιουργούν ουτοπικά όνειρα και ελπίδες στους ανθρώπους», σε μια έμμεση αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να δεχτεί περισσότερους αιτούντες άσυλο.

Σε απάντηση στην επιστολή στην Μογκερίνι, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως είναι «απολύτως απαραίτητη» η παροχή βοήθειας της ΕΕ προς χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει αυτές τις χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα» τόνισε ο Χαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης