Οι Βρετανοί φαίνεται πως εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες έτρωγαν κρέας αλόγου ενώ πίστευαν ότι είχαν αγοράσει έτοιμα γεύματα βοδινού, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από την εταιρεία τροφίμων Findus.

Η εταιρεία παραδέχτηκε σε επιστολή προς τους πελάτες της ότι η γαλλική εταιρεία Comigel, που την προμηθεύει με βοδινό κρέας, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν προβληματικά κατεψυγμένα γεύματα, η διάθεση των οποίων είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βρετανικά σουπερμάρκετ παραδέχτηκαν ότι οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν ακατάλληλο κρέας από τις παραλαβές της 1ης Αυγούστου, ενώ η αλυσίδα Aldi ειδικά παραδέχτηκε ότι κατεψυγμένα γεύματα, λαζάνια και σπαγγέτι μπολονέζ, δικής της ετικέτας επίσης περιέχουν κρέας από την Comigel και έως 100% DNA αλόγου. Συγκεκριμένα, οι δοκιμές που έγιναν από την εταιρεία σε τυχαία δείγματα έδειξαν ότι περιλάμβαναν από 30% έως 100% κρέας αλόγου. Η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της Βρετανίας, δήλωσε ότι αναμένει ακόμη τα αποτελέσματα των δικών της δοκιμών στα ύποπτα προϊόντα, επίσης δικής της ετικέτας. Την ίδια στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χιλιάδες Βρετανοί εν αγνοία τους κατανάλωσαν κρέας αλόγου, οι επιστήμονες φοβούνται τώρα πιθανή μόλυνσή τους από ίχνη απαγορευμένου κτηνιατρικού φαρμάκου, επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Όουεν ΠάτερσονΜε χαρακτηριστική καθυστέρηση αφυπνίστηκε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δέχεται πυρά για την αισθητή ολιγωρία της στο να δράσει αλλά και για τον όλο χειρισμό του διατροφικού σκανδάλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις χθες στις 20.00 ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον δήλωσε δημόσια ότι διέταξε τις επιχειρήσεις τροφίμων να προβούν σε ελέγχους και να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν σχολεία και νοσοκομεία είχαν λάβει κρέας αλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός χαρακτήρισε εγκληματική δραστηριότητα τη νόθευση του κρέατος και δήλωσε ότι δεν θα ξεφύγουν όσοι έφταιξαν, καθώς πέρα από τη δημόσια υγεία υπονομεύουν και τη φήμη του βρετανικού κρέατος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού όπως τις δημοσιεύει σήμερα ο «Independent»: «Είχε συμφωνηθεί οι επιχειρήσεις να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των δικών τους δοκιμών, οι Αρχές όμως θα αποφάσιζαν ποια αποτελέσματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν». Ο κ. Πάτερσον δήλωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι τα προϊόντα βοδινού κρέατος δεν είναι ασφαλή, πρότεινε όμως σε όσους καταναλωτές είχαν αγοράσει τα λαζάνια Findus να τα επιστρέψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα, εκτός από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ με δικά του κλιμάκια ή μεικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-νομαρχιών, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι καταλληλότητας διενεργούνται από τις ίδιες τις εταιρείες τροφίμων και τα σουπερμάρκετ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης