Μια γυναίκα από τον Καναδά επέστρεψε ύστερα από 50 χρόνια τμήμα διάκοσμου από την αρχαία πόλη της Πομπηίας.

Η γυναίκα είχε αποσπάσει το αντικείμενο στη διάρκεια του μήνα του μέλιτός της στην Ιταλία. Το τμήμα διακοσμούσε την είσοδο αρχαίου θεάτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα το έβαλε στην τσάντα της και το πήρε μαζί της στο Μόντρεαλ. Εκεί παρέμεινε για περίπου 50 χρόνια, ώσπου η γυναίκα ταξίδεψε και πάλι στην Ιταλία για να το επιστρέψει.

Ο αρχηγός της αστυνομικής Υπηρεσίας Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Νάπολη δήλωσε ότι η 70χρονη πλέον γυναίκα έκλαιγε όταν παρέδωσε το αρχαίο αντικείμενο.

«Δεν έχει προηγούμενο το γεγονός ότι κάποιος, σπρωγμένος από το βάρος της συνείδησής του, επέστρεψε κάτι που είχε πάρει» είπε στο BBC ο Καρμίνε Ελεφάντε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν και το αντικείμενο δεν ήταν τεράστιας αξίας, «αποτελεί στοιχείο διακόσμησης στο τετράπυλο στην Πομπηία, όπου τα πάντα έχουν την αξία τους. Πρόκειται για μαρτυρία προηγούμενων πολιτισμών».

Στη γυναίκα δεν επιβλήθηκε πρόστιμο. Η αστυνομία ελπίζει πως η πράξη της θα ενθαρρύνει και άλλους που έχουν κλέψει αρχαιότητες από την Πομπηία να πράξουν το ίδιο.

Η αρχαία πόλη καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης