Η επόμενη μέρα στη Γαλλία σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές, πρέπει να μελετηθεί με βάση την επανεξέταση της λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας, ούτως ώστε να αυξηθεί η ικανότητά τους να εντοπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη υπάρχει και η αγωνία της επόμενης μέρας σε σχέση με την ισορροπία, σε ότι αφορά το δικαίωμα της ασφάλειας των καθολικών Γάλλων, των εβραίων και φυσικά των μουσουλμάνων.

Πολλές αναλύσεις ψάχνουν τις αιτίες στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Βαθιά και διαρκή ρήγματα στην καρδιά των πόλεων της Γαλλικής κοινωνίας έχουν πυροδοτήσει σημαντικές εξεγέρσεις κατά το παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη. Αποτελείται από περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον λεγόμενο «Μαύρο Ατλαντικό», τη στενόμακρη λωρίδα γης της Δυτικής Αφρικής, από το Μαλί στη Σενεγάλη.

Θεωρείται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των άσχημων συνθηκών ζωής στα υποβαθμισμένα προάστια (τα λεγόμενα «μπανλιέ») έξω από την πόλη και της ευρωπαϊκής ευημερίας του κεντρικού Παρισιού.

Είναι εκεί, όπου κατοικούν οι νεαροί «μπανλιεζάρ» (κάτοικοι των μπανλιέ).

Σύμφωνα με το «INSEE», το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στη Γαλλία που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, είναι ο άμεσος απόγονος ενός τουλάχιστον γονέα που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό.

Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σε δύο στους πέντε. Το ήμισυ του συνόλου των μεταναστών ή των απογόνων τους, έχουν καταγωγή από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η κοινωνική περιθωριοποίηση των προαστίων των γαλλικών πόλεων που έχουν εξελιχθεί σε «φυτώρια» για ριζοσπαστικοποίηση σε συνδυασμό και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, που σκότωσαν 130 άτομα και τραυμάτισαν εκατοντάδες, είναι η γενεσιουργός αιτία, της δημιουργίας νέων κυμάτων προσλήψεων αξιωματικών στην αστυνομία και στο στρατό από τον περασμένο Ιανουάριο κι έπειτα.

Η «Police Nationale», ο μεγαλύτερος οργανισμός επιβολής του νόμου της Γαλλίας, βλέπει τώρα, μια αλματώδη αύξηση του ενδιαφέροντος, μετά και τις τελευταίες συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, για την αστυνομική ακαδημία.

Οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από το «NBC News» υποστηρίζουν πως το τελευταίο ανατριχιαστικό χτύπημα στη Νίκαια με τον αποκεφαλισμό του Πατέρα Χάμελ, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη, ότι η Γαλλία συνεχίζει να αδυνατεί να ρυθμίσει τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την τρομοκρατία.

Μέχρι τώρα μάλιστα επισημαίνουν, πως δεν δινόταν έως τώρα έμφαση στις σχέσεις της αστυνομίας με τις κοινότητες των μεταναστών, στις οποίες επωάζεται η προπαγάνδα του ISIS.

Και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους νέους άνδρες και γυναίκες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα γαλλικά προάστια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεμπάστιεν Ρότσε ο πρόεδρος Ολάντ, έχει υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις του κι έχει ξεχάσει εντελώς αυτό που συμβαίνει στα γκέτο των μπανλιέ που έχουν σχεδιαστεί σαν αστικές φυλακές…

Εκεί όπου είναι καταδικασμένοι να ζουν οι φοβισμένοι και οι περιφρονημένοι» τονίζει ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2005, 18 μήνες πριν από την εξέγερση στον «Gare du Nord», τα μπανλιέ του Παρισιού, απείλησαν να ρίξουν τη γαλλική κυβέρνηση. 

Καθώς κλιμακώνονταν οι μάχες μεταξύ της αστυνομίας και των μπανλιεζάρ, εκεί ξέσπασαν ταραχές σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Τότε ήταν που ο όρος «γαλλική ιντιφάντα» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η γαλλική «Ιντιφάντα», το 2005 ώθησε τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μαζικών διαδηλώσεων που διήρκεσαν σχεδόν ένα μήνα.

Τώρα η Γαλλία προσπαθεί να κάνει αυτό που κάνει η Αμερική εδώ και χρόνια. Να «αγκαλιάσει» τους αστυνομικούς, οι οποίοι ηρωοποιούνται με το παραμικρό στις ΗΠΑ, ούτως ώστε να αλλάξει αυτή η εντύπωση που έχει ο κόσμος για την αστυνομία, στα πιο υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού. 

«Διότι οι άνθρωποι θέλουν να ελπίζουν σε ήρωες, σε μια περίοδο πολέμου» σημειώνει ένας αναλυτής στο NBC. Πόσω μάλλον εκεί που από καιρό υπάρχει έλλειψη αφομοίωσης, από τους πληθυσμούς των μεταναστών, της έννοιας επιβολής του νόμου, ο οποίος νιώθουν ότι πάντα τους αδικεί.

Για το τρέχον έτος, πάντως στη Γαλλία θα προσληφθούν επιπλέον 50.000 νέοι αστυνομικοί, 10 φορές περισσότερο, από ό, τι συνήθως προβλεπόταν ως ποσοστό προσλήψεων έως τώρα, για κάθε χρόνο ενώ για την αστυνομική ακαδημία οι υποψήφιοι εφέτος ήταν 36000, 50% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. 

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης