Η στρατιωτική συμμαχική δύναμη από 70 μέλη με επικεφαλής τις ΗΠΑ -στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία- πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης ή του ΟΗΕ.

Αυτό δήλωσε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Mohammed Ramiz Tarjaman, που χαρακτήρισε την είσοδο Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην al-Tanf «επιθετική ενέργεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραβιάζονται με τον τρόπο αυτό τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας και οι αποφάσεις του ΟΗΕ και δίνει το δικαίωμα στη χώρα να απαντήσει» όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Δεν θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πόλη “έχει απελευθερωθεί”, ώσπου ο συριακός στρατός να εισέλθει εκεί και να υψώσει τη συριακή σημαία, σε ολόκληρη την επικράτεια που αποτυπώνεται στον χάρτη» είπε ο Σύρος υπουργός και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θεωρεί πως η απομάκρυνση των τρομοκρατών του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ή Daesh) από την Ράκα, αποτελεί θετικό γεγονός, αλλά απαιτείται και η είσοδος στην πόλη του συριακού στρατού ώστε να θεωρείται ότι έχει πλήρως απελευθερωθεί».

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών που πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Deir ez-Zor, ανακοίνωσαν πριν δύο ημέρες πως έχουν στον έλεγχό τους πλέον και τις πετρελαιοπηγές του Al Omar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης