Η δημιουργία παρατηρητήριου στο Ιντλίμπ στις 13 Οκτωβρίου, «για να παρακολουθείται η τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανάμεσα στο συριακό στρατό και τις ομάδες της αντιπολίτευσης, ως μέρος της ζώνης αποκλιμάκωσης εντός του συριακού εδάφους βάσει της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στην Αστάνα», ανακοινώθηκε από τον τουρκικό στρατό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν και άλλα 14 «παρατηρητήρια» στο συριακό έδαφος με τη συμμετοχή 500 Τούρκων στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις πέρασαν μέσα στο συριακό έδαφος στις 8 Οκτωβρίου, επικαλούμενες συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη διάσκεψη της Αστάνα στις 15 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στην Τουρκία τη Ρωσία και το Ιράν.

Η Τουρκία δημιουργεί αδιαπέραστη ζώνη στα σύνορα προς το Ιντλίμπ

Έχουν αρχίσει οι εργασίες για τη δημιουργία «αδιαπέραστης ζώνης» κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας, απέναντι στην περιοχή που σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους «κατέχεται από τζιχαντιστές», βορειοδυτικά της περιοχής του Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «αδιαπέραστη ζώνη», κατασκευάζεται στην περιοχή του Reyhanli στη νότια επαρχία Χατάι, από βαριά μηχανήματα του στρατού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις 7 Οκτωβρίου την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης από τους αντικαθεστωτικούς του ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, στο Ιντλίμπ, το οποίο ελεγχόταν κυρίως από τους τζιχαντιστές του Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μία από τις οργανώσεις με στενές σχέσεις με την al-Qaeda και το μέτωπο al-Nusra, πριν αλλάξει ονομασία.

Η εκδίωξη των τζιχαντιστών HTS, από την περιοχή αποτελεί μέρος της συμφωνίας, ώστε να δημιουργηθούν τέσσερις «ασφαλείς ζώνες», όπου θα αναπτυχθούν ιρανικές, ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις.

Από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή, ήταν ορατές οι ενισχύσεις των δυνάμεων που είχε στείλει η Άγκυρα και στην περιοχή των συνόρων με τη Συρία καθώς και η έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, στη μεθοριακή γραμμή έχουν αναπτυχθεί μονάδες πυροβολικού πίσω από τεχνητή χωμάτινη προκάλυψη ύψους τριών μέτρων.

Στο Καζακστάν έγινε γνωστό πως νέα συνάντηση – ο έβδομος γύρος – για συνομιλίες γύρω από το συριακό θα γίνουν στην πρωτεύουσα Αστάνα στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης