Το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέστειλε μια επιστολή για να διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις πατρίδες ορισμένων μεταναστών «χώρες-απόπατους».

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χυδαία γλώσσα για να περιγράψει την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και χώρες της Αφρικής. Ωστόσο ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής που ήταν παρών όταν έγιναν οι δηλώσεις υποστηρίζει ότι επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη “απόπατος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγκο Μαρτίνες υπογραμμίζει επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα του για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο παρελθόν: για να ξαναχτιστεί το Πεντάγωνο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Στο μεταξύ, και η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τις “ρατσιστικές” δηλώσεις που αποδίδονται στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρεσβευτή να αποσαφηνίσει «αν η Μποτσουάνα θεωρείται χώρα-απόπατος, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες της κατοικούν στις ΗΠΑ». Η Γκαμπορόν «διερωτάται γιατί ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταφύγει σε προσβλητικό λεξιλόγιο για να μιλήσει για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν εγκάρδιες και αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις εδώ και τόσα χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης