Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Σλοβενία στο τέλος Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση του Σλοβένου ομολόγου του, Μπορούτ Παχόρ.

Ο Ερντογάν θα ανταποδώσει την επίσκεψη του κ. Παχόρ στην Τουρκία, τον Ιανουάριο του 2014, ανακοινώθηκε από την προεδρία της Σλοβενίας. Οικοδεσπότης του Σλοβένου προέδρου ήταν τότε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο κ. Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τακτικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σλοβενία ως πρωθυπουργός τον Μάιο του 2012.

Ως γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία, η Τουρκία είναι μια αγορά προτεραιότητας στις προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της σλοβενικής οικονομίας. Οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης τον Μάρτιο του 2011.

Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 480 εκ. ευρώ το 2013 και έφθασαν τα 314 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η Σλοβενία είναι πρόθυμη για περισσότερες άμεσες επενδύσεις από την Τουρκία, κάτι που ο Σλοβένος πρόεδρος ζήτησε σε συνάντηση με στελέχη επιχειρήσεων το 2014 στην Κωνσταντινούπολη.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης