Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί στο διάστημα 8 – 10 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από 150 επιχειρηματίες. Το ταξίδι επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βουτσιτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βούτσιτς χαρακτήρισε την επίσκεψη «απόδειξη της φιλίας μεταξύ των δυο λαών» και υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη ότι κατά την παρουσία του Τούρκου πρόεδρου στο Βελιγράδι θα υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τούρκοι δείχνουν να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στη γεωργία.
Σερβικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η Τουρκία επιθυμεί να ενοικιάσει πεδιάδες στην Βοΐβοντίνα, αυτόνομη επαρχία στον βορρά της Σερβίας, για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Τόσο ο πρώην πρόεδρος Τάντιτς παλαιότερα, όσο και αργότερα ο σημερινός έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικό εταίρο την Τουρκία, οι εμπορικές συναλλαγές της οποίας με την Σερβία ανήλθαν πέρυσι στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Ερντογάν είχε ταξιδέψει στο Βελιγράδι και τον Ιουλιο του 2005, αφού νωρίτερα είχε παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την σφαγή 8.000 μουσουλμάνων από τους Σερβοβόσνιους στην Σρεμπρένιτσα. Από το βήμα της τελετής είχε απευθύνει έκκληση στους Βόσνιους Μουσουλμάνους να δεχθούν την συγγνώμη των Σέρβων η οποία, ωστόσο, δεν συμπεριλάμβανε την παραδοχή περί γενοκτονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης