Τουλάχιστον δύο βουλευτές τραυματίσθηκαν στη χτεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σε συμπλοκές που σημειώθηκαν από οπαδούς και επικριτές των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης η ανεξάρτητη βουλευτής, Aylin Nazlıaka, έβαλε χειροπέδες στα χέρια της, ενώ ήταν στο βήμα του Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, προκαλώντας επεισόδια μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται βουλευτές του κουρδικού κόμματος HDP και του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης (AKP).

Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν η ανεξάρτητη βουλευτής Aylin Nazlıaka, δέθηκε με χειροπέδες στα μικρόφωνα της έδρας μπροστά από το ημικύκλιο των βουλευτικών εδράνων, για διάστημα μεγαλύτερο της ώρας υποστηρίζοντας: «Αλυσοδέθηκα για να εκφράσω την αντίθεσή μου στην δικτατορία του ενός ανδρός και την αναστολή των δημοκρατικών αξιών, με αυτήν την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Κυβερνητικοί βουλευτές προσπάθησαν να την «απελευθερώσουν», αλλά παρενέβησαν βουλευτές του κουρδικού κόμματος με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένταση και να ανταλλαγούν γρονθοκοπήματα και κλωτσιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βουλευτής Şafak Pavey, που έχει πρόσθετα μέλη (χέρι και πόδι) ρίχτηκε στο έδαφος κατά την διάρκεια των επεισοδίων και χρειάστηκε να παρέμβουν ψυχραιμότεροι συνάδελφοί της να την βοηθήσουν.
«Μας επιτέθηκαν – ήταν σα να έχασαν τα μυαλά τους. Αυτή η επίθεση δείχνει τι επιδιώκουν με τη συνταγματική μεταρρύθμιση», δήλωσε η Pavey.

Τελικά εγκρίθηκαν άλλες τέσσερις τροποποιήσεις

Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ψήφιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την άσκηση της προεδρικής εξουσίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το Κοινοβούλιο στη διάρκεια της νύχτας, ενέκρινε άλλες τέσσερις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Η τουρκική αντιπολίτευση, υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν υπερεξουσίες στον Ερντογάν εδραιώνοντας τον αυταρχισμό στην άσκηση της εξουσίας. Ο Ερντογάν θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως το 2029, μετά την ψήφιση των τροποποιήσεων.

Ωστόσο, από την τουρκική κυβέρνηση, υποστηρίζεται ότι οι τροποποιήσεις θα ενισχύσουν τη σταθερότητα της κυβερνητικής ηγεσίας, αποφεύγοντας την επιστροφή στις ευαίσθητες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας, του παρελθόντος.

Πηγές: hurriyetdailynews.com / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης