Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών είναι η δημιουργία αξέχαστων στιγμών, που παραμένουν στη μνήμη μας και τη συντροφεύουν. Αυτό επιτυγχάνουν συχνά και όσοι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόψε πήρε τέλος η αγωνία για την απονομή των βραβείων του διασημότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο.

Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στην ταινία «La vie d’ Adele» του Γάλλου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς, στην οποία πρωταγωνιστεί η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος και εξιστορεί τον έρωτα δύο νεαρών γυναικών.


(Η Λέα Σεϊντού και η Αντέλ Εξαρχόπουλος φιλούν τον σκηνοθέτη)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν έφυγαν από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Inside Llewyn Davis».

Ο Μεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών για τη δουλειά του στο «Heli»

Με το βραβείο της Επιτροπής τιμήθηκε το «Like Father Like Son» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε Εντα

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας δόθηκε στον 76χρονο Αμερικανό Μπρους Ντερν για τον ρόλο του στο «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης έλαβε το βραβείο εκ μέρους του ηθοποιού που απουσίαζε από τις Κάννες.


(Aλεξάντερ Πέιν-Λετίσια Κάστα)

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών κέρδισε η 36χρονη Γαλλίδα ηθοποιός Μπερενίς Μπεζό, για την ταινία «Το παρελθόν» του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί.


( Η Μπερενίς Μπεζό και ο Ασγκάρ Φαρχαντί)

Συνολικά διαγωνίστηκαν 17 κινηματογραφικές ταινίες από 15 διαφορετικές χώρες, 6 από τις οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Την κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg, την αποτελούσαν η Zhang Ziyi, ηθοποιός από την Κίνα, η Ludivine Sagnier, ηθοποιός από τη Γαλλία, η Ilda Santiago, επικεφαλής του Φεστιβάλ του Ρίο, και o Gonzalez Macho, παραγωγός ταινιών από την Ισπανία. 


Σεξ, σκάνδαλα και βία

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών, αν και κρίθηκε ως «η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών» ακόμη και από τους πλέον απαιτητικούς κριτικούς, επισκιάστηκε από μια σειρά γεγονότων και σκανδάλων που προκάλεσαν πλήθος σχολίων.

Πολύτιμα κοσμήματα Chopard εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλΤρεις συνολικά κλοπές σημειώθηκαν και συντάραξαν τη διοργάνωση.

Στις 17 Μαΐου διαμάντια αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. δολαρίων εκλάπησαν από το πολυτελές ξενοδοχείο Novotel των Καννών. Τα διαμάντια προορίζονταν να φορεθούν από celebrities κατά την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ και εκλάπησαν από χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο δωμάτιο υπαλλήλου της ελβετικής εταιρείας Chopard.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου, έκανε φτερά πανάκριβο κολιέ, με αγοραστική αξία 2 εκατ. ευρώ! Το κολιέ εκλάπη κατά τη διάρκεια γκαλά που οργάνωσε το ελβετικό κοσμηματοπωλείο De Grisogono σε πολυτελές ξενοδοχείο στο θέρετρο Cap-d’Antibes.

Στις 20 Μαΐου ένα ακόμη χτύπημα αμαύρωσε την 66η γιορτή του κινηματογράφου στις Κάννες. Σε ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Κινέζος Zhang Qiang, σημαντικό στέλεχος της κινεζικής κινηματογραφικής εταιρείας China Film Group, εισέβαλαν «ποντικοί» και εξαφάνισαν σε δευτερόλεπτα τις βαλίτσες του. Οργισμένος ο Qiang, ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε μαζί με τον ηθοποιό Keanu Reeves για την ταινία που ο Αμερικανός ηθοποιός θα σκηνοθετούσε στην Κίνα. Όπως δήλωσε φανερά εκνευρισμένος, «δεν αξίζει να μιλά κανείς για το Φεστιβάλ των Καννών».

Μια άλλου είδους επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου, με έναν άνδρα να σκορπά τον πανικό, καθώς εισέβαλε σε στούντιο του Canal+ με όπλο και χειροβομβίδα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δύο μεγάλων ηθοποιών, του οσκαρικού Christopher Waltz και του επίσης βραβευμένου Daniel Auteuil, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησαν σκηνές πανικού, με τους καλεσμένους να βγάζουν άναρθρες κραυγές, τον παρουσιαστή να παγώνει και τους άνδρες ασφαλείας να ορμούν στο στούντιο για να ακινητοποιήσουν τον εισβολέα. Οι σωματοφύλακες απομάκρυναν αμέσως τους ηθοποιούς, προς αποφυγήν εκτρόπων, ενώ ο Waltz δήλωσε αργότερα ότι φοβήθηκε για τη ζωή του, αλλά ήταν τυχερός γιατί το όπλο δεν ήταν γεμάτο. Έπειτα από έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι το όπλο ήταν μεν αληθινό αλλά άδειο, και η χειροβομβίδα ψεύτικη, ωστόσο ο δράστης έφερε και ένα μαχαίρι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα άλλο σκάνδαλο επανήλθε στο φως: Όταν οι προβολείς σβήσουν, πλούσιοι επισκέπτες της γαλλικής Ριβιέρας, συνήθως μοναχικοί, αναζητούν την παρέα των call girls. Με αμοιβή που ενίοτε ξεπερνά τα 30.000 ευρώ τη βραδιά, καλλονές έσπευσαν και φέτος στις Κάννες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με το «Hollywood Reporter», συνοδοί πολυτελείας παρήλαυναν από τα πολυτελή γιοτ -τουλάχιστον 30-40- που είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι και εξυπηρετούσαν εκατοντάδες πλουσίους.

Μια συνοδός που μίλησε στην ιστοσελίδα, ονόματι Daisy, ανέφερε ότι είναι συνήθεις οι επισκέψεις ιερόδουλων στα γιοτ πλουσίων κάθε χρόνο στις Κάννες: «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στις κοπέλες, ωστόσο οι ντόπιες έχουν ένα ατού. Γνωρίζουν τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, oι οποίοι τις προτείνουν στους υποψήφιους πελάτες που διαμένουν στα καταλύματα».

Πολυτελή γιοτ στις ΚάννεςΟρισμένοι, πάντως, χρησιμοποιούν τις γυναίκες αυτές ως βιτρίνα: «Mερικές φορές δεν μας αναγκάζουν να κάνουμε απολύτως τίποτα, απλώς να κυκλοφορούμε μ’ ένα ποτήρι στο χέρι σαν διακοσμητικά αντικείμενα και στη συνέχεια μας δίνουν ένα φάκελο που γράφει “Gift” («δώρο»)».

Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ 100-200 call girls επισκέπτονται καθημερινά τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η εμφάνιση της ανερχόμενης, ελληνικής καταγωγής ηθοποιού Adele Exarchopoulos και το αισθησιακό λεσβιακό φιλί που αντάλλαξε στην ταινία «La vie d’Adele» («Η ζωή της Αντέλ»).

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης – Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης