Σε δίγλωσση επιστολή που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Bild ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απευθύνεται στα τρία εκατομμύρια συμπολίτες του με τουρκικές ρίζες υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ανήκετε σε εμάς, είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι».

Στην ανοικτή του επιστολή που έχει δημοσιευθεί στα γερμανικά και στα τουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνει στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν ρίζες στην Τουρκία πως η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους: «Ανήκετε σε εμάς», γράφει ο κ. Γκάμπριελ, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου, ο Γκάμπριελ την αιτιολογεί με τη φυλάκιση «αθώων Γερμανών υπηκόων» στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει απλώς παρατηρητής, αλλά έπρεπε να «προστατεύσει» τους πολίτες της. Για αυτό το λόγο επανεξετάζει τη συνεργασία με την Άγκυρα – «προπαντός» σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια – και θα επιδιώξει η στάση της ΕΕ να είναι «σαφής».

Πληροφορίες από: Deutsche Welle,    Bild

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης