Οι τουρκοκυπριακές αρχές έδωσαν άδεια, και οι Ελληνοκύπριοι, θα μπορέσουν για πρώτη φορά μετά το 1974 να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής, σε εκκλησία στην κατεχόμενη από τους τούρκους Αμμόχωστο (Famagusta, ή Gazimağusa –στα τουρκικά).

Όπως γράφει η ιστοσελίδα hurriyetdailynews.com, ο εξόριστος δήμαρχος της Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, η ακολουθία του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού και θα σημάνει μια ιστορική ημέρα συμφιλίωσης ανήμερα μιας από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πασχαλινή ακολουθία θα είναι η πρώτη φορά που θα ψαλεί στην εκκλησία της Αμμοχώστου ε΄δω και περίπου 60 χρόνια, είπε ο Γαλανός παρουσία του τουρκοκύπριου δημάρχου Oktay Kayalp.

Τη λειτουργία αναμένεται να παρακολουθήσουν περί τους 4.000 πιστοί.

«Το γεγονός είναι σημαντικότερο και μας ξεπερνά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Γαλανός. «Πρόκειται να δοθεί ένα μήνυμα συμφιλίωσης μέσω της θρησκευτικής τελετής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των ενδοκοινοτικών επεισοδίων, πριν ακόμη να ανεξαρτητοποιηθεί η Κύπρος από τον Βρετανικό ζυγό στα 1960, οι λειθτουργίες στον Άγιο Γεώργιο Εξορινού, είχαν σταματήσει εδώ και 58 χρόνια.
Λόγω του βελτιωμένου διακοινοτικού κλίματος εμπιστοσύνης που έχει σημειωθεί, η εκκλησία αυτή, έχει φιλοξενήσει πρωινές λειτουργίες δύο φορές από τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου.

Πηγή: Agence France-Presse
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης