Οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διατάχθηκε έρευνα με την κατηγορία της σωματικής βλάβης και της στέρησης της ελευθερίας μετά τις αποκαλύψεις περί κακομεταχείρισης των μαθητευόμενων υπαλλήλων της αλυσίδας εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Aldi.

«Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή στρέφεται αρχικά κατ’ αγνώστων και θα δούμε τι συνέβη στο Aldi του Μάλμπεργκ, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Μάιερ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Φράιμπουργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου η διεύθυνση του καταστήματος παραδέχτηκε ότι οι εκπαιδευόμενοι υπάλληλοι υφίσταντο καψόνια. Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι μαθητευόμενοι δένονταν σε στύλους με διαφανή μεμβράνη περιτυλίγματος και τους ζωγράφιζαν το πρόσωπο με μαρκαδόρους.

Ένας εκπρόσωπος του ομίλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της διεύθυνσης για τα γεγονότα αυτά, παραδεχόμενος ότι οι καταγγελίες αληθεύουν.

Η επιστολή των απολυμένων της Aldi Hellas στο zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 29.11.2011 από την Γενική Γραμματεία διαχειρίσεις κοινοτικών και άλλων πόρων εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα στήριξης ατόμων τα οποία απολυθήκαν από διαφορές επιχειρήσεις. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Ταμείου υπέβαλε αίτηση για την στήριξη 642 απολυόμενων ατόμων της εταιρείας ALDI HELLAS η οποία τερμάτισε τη δραστηριότητα της στη Ελλάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 4.490.00,00 Ευρώ. Το εν λόγο πρόγραμμα ανέλαβε να υλοποιήσει το ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ. Το πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης την 30.04.2013 παρόλα αυτά υπήρξε μια παράταση των δράσεων μέχρι τις 30.06.2013.

Υπάρχουν πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για όλους τους πρώην συναδέλφους. Δεν υπάρχει πουθενά αναρτημένος πίνακας για την πληροφόρηση μας. Πόσοι και ποιοι από τους 642 απολυόμενους παρακολούθησαν κάποια από τις 5 συνολικά δράσεις του προγράμματος;

Στην Α Δράση μπορούσαν να λάβουν μέρος και τα 642 άτομα της επιχείρησης, δεν υπάρχει όμως πουθενά ο ακριβής αριθμός τον ατόμων που έλαβαν μέρος σε αυτήν (προσωπικά σε 3 καταστήματα που γνωρίζουμε 4 συνάδελφοι δεν παρακολούθησαν καμία από τις δράσεις του προγράμματος). Από την συγκεκριμένη δράση υπολείπεται το 20% για την εξόφληση μας.

Στην Β Δράση Κατάρτιση, επανακατάρτιση και καταβολή επιδομάτων δεν υπάρχει πουθενά η λίστα με τα 400 άτομα των ωφελουμένων καθώς και τον επιλαχόντων. Η Β Δράση δεν έχει πληρωθεί καθόλου προς τους δικαιούχους, όπως δεν γνωρίζουμε ποιοι και γιατί απορριφθήκαν (242 άτομα δεν παρακολούθησαν την δράση, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των ατόμων).

Στην Γ Δράση δεν υπάρχει πουθενά αναρτημένη κατάσταση ώστε να γνωρίζουμε πόσα και ποια από τα 50 άτομα που μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για την δράση Προώθηση της Επιχειρηματικότητας, εγκρίθηκαν και ποιοι απορρίφθηκαν όπως και με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν. Επίσης δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι από αυτούς έχουν λάβει και τι ποσοστό από την επιδότηση.

Στην Δ Δράση έχουν γίνει κάποιες πληρωμές σε συναδέλφους ( υπήρχαν και κάποιες κρατήσεις οι οποίες δεν γνωρίζουμε αν έπρεπε να γίνουν καθώς είναι επίδομα ). Όπως και στις προηγούμενες δράσεις δεν υπάρχουν πουθενά τα ονόματα των ωφελούμενων αλλά και των επιλαχόντων.

Στην Ε Δράση δεν έχουν ανακοινωθεί έως τώρα καθόλου εγκρίσεις και καθόλου πληρωμές. Όποτε δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος ο όποιος έχει εγκριθεί ή απορριφθεί από την τελευταία δράση.

Υπάρχουν ερωτήματα για το ποιος 2 χρόνια τώρα διαχειρίζεται τα χρήματα του προγράμματος, ποιος επωφελείται των τόκων, και τι θα γίνουν τα χρήματα αυτά που περισσεύουν αφού αρκετοί από τα 642 άτομα δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν καμία από τις 5 δράσεις. Ποιοι παρακολούθησαν, ποιοι είναι οι επιλαχόντες και ποιοι απορρίφθηκαν. Ακόμα ενώ έχει αναρτηθεί από τον Ιούνιο στο Διαύγεια πληρωμή για την Β Δράση μέχρι και σήμερα δεν έχουμε πάρε τα χρήματα. Αυτά είναι ερωτήματα που για όλους τους συναδέλφους μένουν αναπάντητα εδώ και παρά πολύ καιρό παρόλο που τα έχουμε αναφέρει και στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ όπως και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Υπάρχει επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2012 μια συνεχής κοροϊδία για τον χρόνο καταβολής των χρημάτων μιας και κάθε φορά που επικοινωνούμε μαζί τους αλλάζει η ημερομηνία καταβολής αλλά και ο λόγος που τα χρήματα έχουν ακόμα καταβληθεί (πχ δεν έχουν πάρει τα χρήματα ακόμα από την τράπεζα, η υπόλογος λείπει σε άδεια και χρειάζεται να υπογράψει σ.σ. η υπόλογος υπέγραψε στις 13.06.2012 την Β Δράση και τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί, καθώς και πολλές άλλες παρόμοιες δικαιολογίες».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης