Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις κρατικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα και εμφανίστηκε θορυβημένος από «την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών» στη χώρα αυτή.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σημείωσε ότι το γραφείο του έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές για «εκατοντάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων όσο και σε επιχειρήσεις για την επιβολή της τάξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτρέπω το Συμβούλιο να δώσει εντολή σε μια Ερευνητική Επιτροπή να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα» είπε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η ετήσια σύνοδος του οποίου διεξάγεται στη Γενεύη μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα η Βενεζουέλα ανέβαλε για τις 20 Μαΐου τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει να εξασφαλίσει μια νέα θητεία, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει αυτές τις εκλογές που τις χαρακτηρίζει «φάρσα» με στόχο τη νομιμοποίηση της «δικτατορίας».

Το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται αυτές οι εκλογές «σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές» σημείωσε ο αλ Χουσέιν. «Ανησυχώ βαθιά από την εντεινόμενη έξοδο των Βενεζουελάνων από τη χώρα του πολλοί εκ των οποίων αναζητούν πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης