Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια στη Βρετανία δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA), σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξάνεται και ίσως ακολουθήσουν την ίδια πορεία και τα επιτόκια.

Η Αρχή δήλωσε ότι οι νεότεροι καταναλωτές και οι ενοικιαστές είναι μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν οικονομίες δυσκολίες – δηλαδή μεταξύ αυτών που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους για τρεις ή περισσότερους μήνες το τελευταίο εξάμηνο και πιθανόν να ανήκουν στην ηλικιακή κλίμακα των 25-34 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα με δείγμα 13.000 ατόμων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ενοικιαστές δήλωσαν πως δυσκολεύονται να καλύψουν μια αύξηση ενοικίου μικρότερη των 100 λιρών τον μήνα.
Αυτό έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει αυξηθεί κατά πολύ η καταναλωτική πίστη – και μάλιστα με ρυθμούς που εγείρουν ανησυχίες από την πλευρά των ρυθμιστικών Αρχών – ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένεται μια αύξηση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε υψηλό πεντέμισι ετών.

Η αύξηση των μισθών στη Βρετανία συνεχίζει να υπολείπεται του πληθωρισμού, διαβρώνοντας την δυνατότητα των καταναλωτών να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς τους.

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου είναι λογικό να πούμε ότι υπάρχει μια σημαντική ομάδα ανθρώπων που ποτέ δεν βίωσαν μια αύξηση επιτοκίων», δήλωσε ο Κρις Γούλαρντ, επικεφαλής στρατηγικής και ανταγωνισμού στην FCA. «Πράγματι, αποκαλύπτει το μέγεθος αυτών που βρίσκονται σε δυσκολίες στη νεότερη γενιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα “Financial Lives” ανέφερε ότι οι μισοί από τους καταναλωτές στη Βρετανία, ή 25,6 εκατ. άνθρωποι, είναι πιθανώς ευπαθείς σε κάποιο προσωπικό οικονομικό σοκ.

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν το μέγεθος των οικονομικών θεμάτων που εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν, με το 27% των ενηλίκων απλά να ‘επιβιώνει’ και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί σε δυσκολία εάν αλλάξουν οι συνθήκες», δήλωσε η Τζοάνα Έλσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Money Advice Trust, που διαχειρίζεται μια εθνική γραμμή βοήθειας για όσους έχουν χρέη.

Η FCA έχει επωμιστεί το έργο της αντιμετώπισης των υψηλών επιτοκίων που έχουν επιβληθεί σε κάποια καταναλωτικά δάνεια και αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές.

«Είναι μια μισοτελειωμένη υπόθεση. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να κάνουμε εμείς και ο κλάδος», δήλωσε ο Γούλαρντ. Η FCA θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες από την έρευνα για να διαμορφώσει τους κανόνες, μεταξύ άλλων, για τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης