Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η επί χρήμασι χορήγηση βίζας, υπηκοότητας ή ιθαγένειας, από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ (και της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης), σε πρόσωπα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσφέρουν ευκαιρίες για διαφθορά και ένα επιπλέον διαβατήριο-εργαλείο για τους εγκληματίες, τους φοροδιαφεύγοντες και αυτούς που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό συμπεραίνει σε έκθεση της η Ομάδας Ερευνας του Ευρωκοινοβουλίου, ενστερνιζόμενη τις ανησυχίες Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα και συμβάλλοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, σε μια συζήτηση επικαιρότητας, πού πρόκειται να διεξαχθεί στη σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, τον ερχόμενο Μάιο.

Μια έκθεση της Κομισιόν, σχετικά με το ζήτημα αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αναφέρει η έκθεση.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν την υπηκοότητα και τη διαμονή, σ’ όσους προτίθεται ν’ αγοράσουν ακίνητα σε μία χώρα μέλος της ΕΕ ή επενδύοντας σε μια επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές, όμως, οι αποφάσεις των κρατών μελών μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην υπόλοιπη ΕΕ, ιδίως στην περίπτωση της ιθαγένειας, δεδομένου ότι οι κάτοχοι της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους αποκτούν αυτόματα και την ιθαγένεια της ΕΕ, και μαζί της, πολλά από τα δικαιώματα και τα προνόμιά της.

Ιστορικό

Οι χρυσές βίζες είναι προγράμματα, με βάση τα οποία ορισμένες χώρες επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να αποκτήσουν ιθαγένεια ή κατοικία σε χώρα-μέλος της ΕΕ επενδύοντας σε αυτήν.

Οι δικαιούχοι τέτοιων προγραμμάτων συχνά δεν χρειάζεται να εκπληρώνουν τους ίδιους όρους με άλλους υποψηφίους, όπως είναι οι απαιτήσεις διαμονής ή η γνώση της γλώσσας.

Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι, οι επικριτές της πρακτικής παραπονιούνται ότι οι χρυσές βίζες είναι άδικες, επειδή προσφέρουν ευκαιρίες στους πλούσιους ενώ τις
αρνούνται στους ανθρώπους χωρίς χρήματα.

Θεωρείται επίσης ότι προσφέρουν ευκαιρίες για διαφθορά και μέσω της χορήγησης διαβατηρίου, χρήσιμο εργαλείο για τους εγκληματίες, τους φοροδιαφεύγοντες και αυτούς που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.

Στην έρευνα τονίζεται πως η πώληση της ιθαγένειας από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχει και ένα
πρόσθετο πρόβλημα: ότι οι λαμβάνοντες την ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ελεύθεροι να ασχολούνται με τα κοινά περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ, επειδή η ιθαγένεια της ΕΕ φέρνει προστιθέμενη αξία
πλεονεκτήματα, όπως είναι η ελεύθερη κυκλοφορία.

Τουλάχιστον τα μισά από τα κράτη μέλη της ΕΕ επιτρέπουν αυτήν την πρακτική ή κάποια μορφή της σε εθνικό επίπεδο νομοθεσία, γεγονός που έχει προκαλέσει διαμάχες σε ορισμένες χώρες λόγω της έλλειψης διαφάνειας και σκάνδαλα διαφθοράς, καταλήγει η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου.

*Ολο το κείμενο της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου στ’ αγγλικά στο λίνκ:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2018/621887/EPRS_ATA(2018)621887_EN.pdf

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης