«Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τις επιχειρήσεις του στη Συρία, για να τερματίσει την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν. Σε ομιλία που ξεπερνούσε τα όρια της λογικής, αλλά προσπαθώντας να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων από τον περασμένο Αύγουστο σε συριακό έδαφος, και χωρίς να αναφερθεί στην αντίθεσή του να περάσουν εδάφη στα χέρια των Κούρδων, ανέφερε: 

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία. Αυτοί οι σκοτωμοί θα συνεχισθούν χωρίς να εξαιρεθούν τα γυναικόπαιδα. Που είναι τα Ηνωμένα Έθνη; Τι κάνουν; Μήπως βρίσκονται στο Ιράκ; Όχι. Κάναμε υπομονή ώσπου χρειάσθηκε να επέμβουμε και να εισβάλουμε μαζί με τον ‘’Ελεύθερο Συριακό Στρατό», (τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες – FSA) δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, στο πρώτο συμπόσιο της «Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας της Ιερουσαλήμ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποιος ήταν ο λόγος της εισβολής μας; Δεν καλοβλέπουμε το συριακό έδαφος. Ο λόγος είναι πως πρέπει να αποδοθούν τα εδάφη στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους βρισκόμαστε εκεί για την εγκαθίδρυση της Δικαιοσύνης. Βρισκόμαστε εκεί για να τερματίσουμε την διακυβέρνηση από τον τύραννο αλ-Άσαντ που τρομοκρατεί. Αυτός είναι ο λόγος της εισβολής μας» είπε ο Ερντογάν, την ώρα που ο ίδιος κάθε άλλο παρά μπορεί να δικαιολογήσει τον διωγμό που έχει εξαπολύσει σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, δικαστικούς και δημόσιους υπαλλήλους, που δεν θεωρεί πως τον υποστηρίζουν.

Στις 24 Αυγούστου τουρκικά στρατεύματα άρχισαν πολεμικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος – την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»- υποστηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του FSA με πρόφαση να “ξεκαθαρίσουν την περιοχή νότια από τα σύνορα της Τουρκίας από τους Kούρδους μαχητές του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, αλλά οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που πολεμούν ως «τρομοκράτες». Πάντως, για να εξευμενίσουν τους Ρώσους προφανώς, κάθε τόσο οι Τούρκοι ανακοινώνουν πως πλήττουν και θέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Χτες η τουρκική αεροπορία ανακοίνωσε ότι σε αεροπορικές επιδρομές μαχητικών της, σκοτώθηκαν 11 τζιχαντιστές του ISIS-Daesh καθώς και δύο θωρακισμένα οχήματά τους στις περιοχές Baratah, Dana και Zarzur της Βόρειας Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως «ο ΟΗΕ δεν μπορεί με την παρούσα μορφή του να αποδώσει δικαιοσύνη και θα πρέπει κανονικά όλα τα κράτη του κόσμου να συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, επειδή ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε», αναφερόμενος στον αριθμό των μονίμων χωρών-μελών του ΣΑ.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης