Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου στη χώρα του και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καταρτίσει και θα καταθέσει προς ψήφιση, στην Εθνοσυνέλευση, ένα νέο Σύνταγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο Ερντογάν ελπίζει να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας στις εκλογές της 10ης Αυγούστου και δεν κρύβει την επιθυμία του να δει το ως σήμερα κυρίως εθιμοτυπικό αυτό αξίωμα να αποκτά μεγαλύτερη ισχύ εάν, σε περίπτωση που κερδίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επικριτές του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους ότι ίσως χρησιμοποιήσει αυτόν τον ρόλο για να συγκεντρώσει κι άλλες εξουσίες. Ο αυταρχισμός που επιρρίπτουν στον Ερντογάν οι αντίπαλοί του θεωρείται πως θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης και, σε σύγκριση με το παρελθόν, πολιτικής σταθερότητας.

«Εύχομαι να δω τη χώρα μου να μετακινείται σε ένα προεδρικό σύστημα, αλλά δεν μπορώ να πω εάν και κατά πόσον το κόμμα μου θα συμφωνήσει σε αυτό ως τότε», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε αργά τη Δευτέρα.

«Εάν δεν είναι ένα εντελώς προεδρικό σύστημα, ένα ημιπροεδρικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανότητα. Με αυτόν τον τρόπο η λήψη αποφάσεων, θα είναι εφικτό να γίνεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία», επισήμανε ο Ερντογάν, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θέλει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και ότι θα πιέσει αυτό να αναθεωρηθεί εάν, όπως προβλέπει, το κυβερνών κόμμα τα πάει καλά στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος απέτυχαν διότι οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση κατέρρευσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης