Την συµβολικότερη, έως τώρα, πράξη αποδόμησης της κεµαλικής παράδοσης διέπραξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορίπτοντας την υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου από τον Κεµάλ Ατατούρκ το 1932 και ζητώντας να επανέλθει η διδασκαλία της… οθωµανικής γλώσσας στα τουρκικά σχολεία.

«Η γλωσσική επανάσταση της ρεπουµπλικανικής περιόδου κατέστρεψε τη γλώσσα µας, φορτώνοντάς την µε άσχηµες, ανούσιες και άψυχες λέξεις», είπε ο σουλτάνος στο παλάτι του στην Άγκυρα, κατά τη βράβευση των µαθητών ενός γυµνασίου σε διαγωνισµό σύνθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η παλιά οθωµανική γλώσσα με πληθώρα περσο-αραβικών στοιχείων αποδιδόταν µε το αραβικό αλφάβητο και την κατείχαν ελάχιστοι λόγιοι και ιεροδιδάσκαλοι.

Ο Ατατούρκ την απλοποίησε καθιερώνοντας το λατινικό αλφάβητο και εισάγοντας πολλές αγγλικές και γαλλικές λέξεις υπό την εποπτεία της Τουρκικής Γλωσσικής Εταιρίας (Turk Dil Kurumu).

«Με κάτι τέτοια αποκόπηκαν οι δεσµοί µε την Ιστορία µας και τις ρίζες των παππούδων µας», τόνισε.
«Η περίοδος εκείνη φταίει που οι νέες γενιές δεν καταλαβαίνουν τον Μεχµέτ Ακίφ Ερσόι, τον Οµέρ Σεϊφετίν και τον Αχµέτ Χασιµί, γνωστοί εθνικιστές συγγραφείς της οθωµανικής περιόδου)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από το να συστήσει την επαναφορά της διδασκαλίας των τουρκικών του 19ου αιώνα, ο σουλτάνος κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν πώς χρησιµοποιούν το Ιντερνετ και να αποφεύγουν τις λέξεις µε ξενική ρίζα.

Προανήγγειλε και την επόµενη κίνησή του. Σύντοµα θα αλλάξουν οι επιγραφές των καταστηµάτων που δεν είναι στα τουρκικά (έστω µε λατινικούς χαρακτήρες, τουλάχιστον… στην αρχή).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης