Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε «ενθαρρυμένη» μετά τη επίσκεψή της την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη χώρα της την περίοδο μετά το Brexit.

«Είμαι αισιόδοξη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κλείνοντας την ημέρα των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, παραδέχθηκε η ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα.

«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιόδοξη», είπε η ηγέτιδα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ξεκινήσουν, είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι επιλογές και η Σκωτία να τύχει σεβασμού», σημείωσε η Νίκολα Στέρτζον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Στέρτζον είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Σκωτίας.

Ωστόσο η Στέρτζον αντιμετώπισε την απορριπτική στάση της Ισπανίας και μάλλον επιφυλακτικές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρότι επιμένει ότι η Σκωτία δεν πρέπει να συρθεί εκτός της ΕΕ παρά τη θέλησή της.

Ο Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος πασχίζει να εμποδίσει την Καταλονία να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, διεμήνυσε νωρίτερα χθες ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τη Σκωτία. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, φεύγει και η Σκωτία», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης