Τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν χθες Πέμπτη να διενεργηθεί έρευνα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Η Τουρκία θα έπρεπε να απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ να διενεργήσει μια αξιόπιστη και διαφανή έρευνα», έκρινε ο Ρόμπερτ Μαχόνι, στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων των τεσσάρων ΜΚΟ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Η έρευνα θα επιτρέψει να εξακριβωθούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και να εξιχνιαστεί ο πιθανολογούμενος φόνος του. Ο στόχος της πρέπει να είναι να εντοπιστεί ποιος διέταξε, σχεδίασε και εκτέλεσε την επιχείρηση για τη δολοφονία του Κασόγκι, τόνισαν οι ΜΚΟ.
Τα αίτημα έγινε από τη Διεθνή Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο επιμένουν στην ανάγκη να διενεργηθεί ανεξάρτητη και διαφανής έρευνα, αλλά δεν είχε προταθεί αυτή να είναι διεθνής.

Ωστόσο «η εμπλοκή του ΟΗΕ θα προσέφερε την καλύτερη εγγύηση αποτροπής των προσπαθειών να απαλλαγεί η Σαουδική Αραβία ή να μπει η υπόθεση κάτω από το χαλί για να διατηρηθούν οι κερδοφόρες επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ριάντ», εκτίμησαν οι οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης