Οι Ευρωπαίοι που έφυγαν για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δεν επέστρεψαν μαζικά στις χώρες τους αφού έχασαν τα προπύργιά τους στις χώρες αυτές, όμως ενέπνευσαν έναν αυξανόμενο αριθμό αυτοσχέδιων επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, εκτιμά η Europol, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου.

Ο αριθμός των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε το 2017, σύμφωνα με τον Οργανισμό που προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιθέσεων, εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους, με όχι ιδιαίτερα προηγμένα μέσα. Πέρσι καταγράφηκαν 33 τέτοιες επιθέσεις ή απόπειρες. Στις 10 από αυτές έχασαν τη ζωή τους 62 άνθρωποι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Europol. Συγκριτικά, το 2016 σημειώθηκαν 13 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 10 ήταν θανατηφόρες και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 135.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ο αριθμός των τρομοκρατικών τζιχαντιστικών επιθέσεων αυξήθηκε αλλά παράλληλα το επίπεδο προετοιμασίας και εκτέλεσής τους ήταν λιγότερο προηγμένο”, τονίζεται στην έκθεση.

“Η βασική απειλή προέρχεται από τους ξένους τρομοκράτες μαχητές μολονότι ο αριθμός (…) εκείνων που επιστρέφουν στην Ευρώπη είναι αρκετά χαμηλός”, είπε ο Μανουέλ Ναβαρέτε, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Europol, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη.

Από τους σχεδόν 5.000 Ευρωπαίους –κυρίως από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο– που εντάχθηκαν στο ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, περίπου 1.500 επέστρεψαν και 1.000 σκοτώθηκαν. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την τύχη των υπολοίπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί μαχητές του ΙΚ συνελήφθησαν – κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Λιβύη. Άλλοι κρατούν χαμηλό προφίλ ή κρύβονται σε τρίτες χώρες, όπως στην Τουρκία.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε 22 ανθρώπους στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, τον Μάιο του 2017, είχε μόλις επιστρέψει από τη Λιβύη. Αλλά οι περισσότερες άλλες επιθέσεις εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ σε εμπόλεμες ζώνες. Αφότου το ΙΚ έχασα τα εδάφη του “ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να διαπράττουν επιθέσεις μόνοι τους στις χώρες καταγωγής τους, αντί να ταξιδεύουν στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο”, επισημαίνει η Europol.

“Το ΙΚ, η Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις παραμένουν σημαντική απειλή και έχουν την πρόθεση και την ικανότητα να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση. Δεν χρειάζεται επομένως να πούμε ότι η στήριξη των χωρών-μελών στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας θα παραμείνει απόλυτη προτεραιότητά μας”, είπε στους δημοσιογράφους η νέα διευθύντρια της Europol Κατρίν Ντε Μπολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης