Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ένας από τους τελευταίους ηγέτες της αριστεράς που παραμένουν στην εξουσία στη Λατινική Αμερική, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εναντίον του καπιταλισμού, στην κεντρική ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από τον θάνατο του αργεντινού κομαντάντε, ενός από τους κεντρικούς ήρωες της επανάστασης στην Κούβα.

«Ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί ο Τσε είναι να συνεχιστεί ο αντιιμπεριαλιστικός του αγώνας», είπε ο Μοράλες κατά τη διάρκεια της τελετής στη Βαγιεγκράντε (νοτιοδυτική Βολιβία), όπου ο Γκεβάρα είχε εκτελεστεί από έναν βολιβιανό στρατιώτη την 9η Οκτωβρίου 1967, στα 39 του χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή στην τελετή ήταν μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν: περίπου 2.000, κυρίως νέοι άνθρωποι— οι αρχές περίμεναν πως θα συγκεντρώνονταν 10.000 —από τη Βολιβία και άλλες χώρες της περιοχής έδωσαν το παρών, πολλοί με λάβαρα που απεικόνιζαν τον επαναστάτη.

«Ποτέ ο Τσε δεν ήταν πιο απαραίτητος από ό,τι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος Μοράλες, κρίνοντας πως είναι σήμερα «ακόμη πιο ζωντανός μέσα στις καρδιές των νέων» και η σκέψη του έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα «για το μέλλον».

Στο ακροατήριο βρίσκονταν τα τέσσερα παιδιά του Γκεβάρα που είναι ακόμη στη ζωή, δυο πρώην σύντροφοι του Τσε στο αντάρτικο, ο Λεονάρδο Ταμάγιο Νούνιες (ή «Ουρμπάνο») κι ο Χάρι Βιγέγκας Ταμάγιο (ή «Πόμπο»), όπως και ο αντιπρόεδρος της Κούβας Ραμίρο Βαλδές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή ο Μοράλες ακολούθησε τα βήματα του κομαντάντε, περιηγούμενος στα ίδια ορεινά μονοπάτια που περπάταγε ο Γκεβάρα και κατασκηνώνοντας στην περιοχή. Την ίδια μέρα, η Κούβα επίσης απέτισε φόρο τιμής στον Τσε, καταδικάζοντας τον «αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 70.000 ανθρώπων. Ο Ραούλ Κάστρο άφησε τον λόγο στον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δεύτερο τη τάξει στο κομμουνιστικό κόμμα και δυνητικό διάδοχό του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Έβο Μοράλες κατηγόρησε τη CIA ότι «καταδίωξε, βασάνισε και δολοφόνησε» τον Γκεβάρα τους 11 μήνες που συμμετείχε στο αντάρτικο στη Βολιβία κι υπερασπίστηκε τον βολιβιάνικο στρατό. «Δεν κατηγορούμε τους στρατιώτες που υπάκουσαν στις διαταγές που τους δόθηκαν, κατηγορούμε τους πράκτορες της CIA και τους στρατηγούς που τους υποτάσσονταν», είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία 11 χρόνια και αναζητεί τρόπο να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία το 2019 παρά το «όχι» των βολιβιανών στο δημοψήφισμα του 2016 για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που δεν του το επιτρέπει.

Μετά τις επικρίσεις του στρατού, ο οποίος επιθυμούσε μια εκδήλωση για να τιμηθεί ο ίδιος μάλλον παρά ο Γκεβάρα, ο Μοράλες έκρινε «απαραίτητο να ειπωθεί» ότι το αντάρτικο στη Βολιβία δεν αποτελούσε μια «εισβολή» καθώς «από τους 50 αντάρτες, οι 26 ήταν αδελφοί μας Βολιβιανοί που αγωνίζονταν στο πλευρό του Τσε για την απελευθέρωση της χώρας μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης