Έρευνα του Eυρωκοινοβουλίου καταδικάζει ως «άνευ προηγουμένου» και «χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση» τη μαζική συλλογή στοιχείων από τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ίδια επιτροπή που έκανε την έρευνα, καλεί να τερματιστεί αυτού του είδους η συγκέντρωση πληροφοριών και αναρωτιέται κατά πόσον είναι νόμιμη, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση της επιτροπής, αποτελούμενη από 51 σελίδες προετοιμάστηκε από την επιτροπή για τις «Ελευθερίες των Πολιτών» του Ευρωκοινοβουλίου και όπως αναφέρει η Βρετανή εισηγήτριά της Claude Moraes «καταδικάζει με τους πλέον έντονους τρόπους τις δραστηριότητες αυτές της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και την αντίστοιχη βρετανική «GCHQ».

Το παράρτημα της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ στο Bude, δίπλα ακριβώς από τα υπερατλαντικά δορυφορικά πιάτα των ακτών της Κορνουάλης στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Αποκαλύψεις από την Guardian

Όπως δημοσίευσε η «Guardian», το ζήτημα συζητείται ακόμη στην επιτροπή και δεν έχει γίνει ψηφοφορία. Ωστόσο ξεκάθαρα καλεί την αμερικανική, την βρετανική αλλά και όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν παρόμοιες «πρωτοφανείς δραστηριότητες» και να φροντίσουν για την εξασφάλιση των πολιτών τους από παρόμοιες παρακολουθήσεις, υπακούοντας στο γράμμα του νόμου. Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να «εμποδίσουν παρόμοιες μαζικές παρακολουθήσεις, θέτοντάς τες εκτός νόμου».
Πάντως, στις ΗΠΑ έγινε γνωστό, πως η NSA, δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή του ανεξάρτητου αμερικανού γερουσιαστή Bernie Sanders από το Βέρμοντ που ζητούσε να μάθει κατά πόσο μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, μάλιστα, δήλωσε πως «και οι νομοθέτες είναι όπως οι άλλοι πολίτες».

Πηγές: Guardian-RT
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης